5 goede manieren om geld te besparen op je energieverbruik in huis

Veel mensen klagen over een hoge energierekening, maar het grappige is dat het heel eenvoudig is om deze kosten te verlagen. Het verminderen van je stroomverbruik in huis kan net zo eenvoudig zijn als het doorvoeren van een paar kleine veranderingen in je gedrag. Daarnaast kun je natuurlijk ook via Easyswitch alvast wat geld besparen als het gaat om je energiecontract. Dit doe je door via compare energy in the Netherlands voor de goedkoopste energieleverancier te kiezen. Toch is het mogelijk om nog veel meer energie en dus geld te besparen met behulp van de onderstaande manieren.

Dicht alle openingen in huis af

Kleine openingen of scheuren rond het huis kunnen ertoe leiden dat er lucht uit en in je huis lekt. Door deze af te dichten kun je tot 10 procent besparen op je energierekening. Begin met de ramen en deuren, want dit zijn opmerkelijke luchtlekkende gebieden, maar als je echt enthousiast over het besparen van energie en geld bent, bel dan een energieauditor om je huis te beoordelen. Het sluiten van gordijnen helpt ook om tocht te verminderen. 

Isoleer je woning beter

Verwarming en koeling kunnen bijdragen aan meer dan de helft van de energierekening van een huishouden. Door de isolatie van de vloeren, plafonds, muren en het dak te verbeteren, kun je de temperatuur in je huis beter regelen, waardoor je veel geld bespaart. In principe valt dit samen met de tip die eerder al genoemd is over het afdichten van openingen. Ook door de rest van je huis goed te isoleren, zorg je ervoor dat de warmte je woning niet meer kan ontsnappen. 

Koppel apparaten los wanneer ze niet gebruikt worden

Maar liefst 75 procent van het elektriciteitsverbruik dat wordt gebruikt om elektronische apparaten van stroom te voorzien, vindt plaats wanneer ze zijn uitgeschakeld. Door deze fantoombelastingen te minimaliseren door ze los te koppelen wanneer ze niet in gebruik zijn, of door een handig hulpmiddel te gebruiken dat je uitschakelt, kan 5 tot en met 10 procent van je totale energieverbruik worden bespaard.

Verminder je waterverbruik in huis

Minder water verbruiken zal niet alleen je waterrekening verlagen, maar minder warm water zal ook je gas- of elektriciteitsrekening verlagen. Korter douchen, alleen kleding wassen in de wasmachine als je een volle lading hebt en je over het algemeen bewust zijn van je gebruik, zal je helpen om te bezuinigen. Het installeren van een zonneboilersysteem kan ook veel energiebesparende voordelen opleveren.

Zet je thermostaat lager

Als het koud is, hebben we de neiging om onszelf te veel op te warmen. Dit doen we door de thermostaat extra hoog te zetten. En als het warm is, koelen we onszelf af. Een kamertemperatuur van 19 graden is prettig, maar als het buiten vriest zet je de kachel makkelijk op 25 graden. Dat is natuurlijk wat overdreven. Maar als je de thermostaat maar 1 graad lager zet, krijg je 5 procent minder energieverbruik. Een zonne-installatie voor verwarming en koeling kan ook veel energie besparen.