5x trends op het gebied van vakantie

De manier waarop mensen op vakantie gaan is voortdurend aan het veranderen. Van de opkomst van goedkope vliegreizen tot aan Airbnb en andere vormen van accommodaties. Er zijn talloze trends die de manier waarop we vakantie vieren beïnvloeden. Hier zijn vijf trends die momenteel de wereld van vakanties bepalen:


Duurzaamheid


Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk thema, en dat geldt ook voor vakanties. Mensen willen steeds vaker vakantie vieren op een manier die de planeet niet belast en die een positieve impact heeft op lokale gemeenschappen. Duurzame vakanties zijn daarom enorm in opkomst. Hierbij kun je denken aan een ecologische vakantie in de natuur, maar ook aan een duurzame stedentrip.

Er zijn talloze manieren waarop je duurzaam op vakantie kunt gaan. Duurzaamheid kan immers op veel manieren worden bereikt. Sommige reisorganisaties werken bijvoorbeeld alleen met lokale leveranciers om de lokale economie te ondersteunen. Andere reisorganisaties bieden duurzame accommodaties aan, zoals eco-lodges en hotels die werken met zonne-energie en andere duurzame energiebronnen. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten in een landelijke agriturismo in Toscane of in een typische finca in het achterland van Mallorca.


Digital Detox


Een andere trend die de afgelopen jaren enorm is toegenomen, is de behoefte aan een digitale detox. In een wereld waarin we constant online zijn, kan het enorm bevrijdend zijn om even los te koppelen en te genieten van de omgeving. Zonder afgeleid te worden door smartphones en andere apparaten. Verschillende hotels en resorts spelen hierop in door digitale detoxprogramma’s aan te bieden. Dit kan variëren van eenvoudige opties zoals kamers zonder tv en wifi tot meer uitgebreide programma’s, waarbij gasten hun telefoons moeten inleveren bij de receptie en andere activiteiten krijgen aangeboden om te genieten van de omgeving zonder afleiding van schermen. Nu heb je hier natuurlijk niet perse een hotel voor nodig, want je kunt je telefoon natuurlijk ook thuislaten en een mooie accommodatie boeken midden in de natuur.


Flexibel boeken


Een andere trend die de laatste jaren is opgekomen, is de behoefte aan flexibiliteit bij het boeken van vakanties. Mensen willen niet langer vastzitten aan strikte boekingsdata en -tijden, en willen liever zelf kunnen beslissen wanneer ze op vakantie gaan en hoe lang ze blijven.
Dit heeft geleid tot een toename van flexibele boekingsopties bij vele reisorganisaties. Sommige organisaties bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om vluchten en accommodatie afzonderlijk te boeken, zodat reizigers hun reis kunnen aanpassen aan hun behoeften. Andere organisaties bieden flexibele annuleringsvoorwaarden en andere opties om reizigers meer vrijheid te geven. Hierbij kun je denken aan de mogelijkheid tot het gratis wijzigen van je bestemming of accommodatie.


Trendy boutique hotels


Boutique hotels zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Deze hotels bieden reizigers een unieke en persoonlijke ervaring die niet te vergelijken is met de beleving in grote accommodaties. In een boutique hotel geniet je namelijk van een unieke sfeer, een trendy design, persoonlijke service en veel aandacht. Bekijk deze boutique hotels op Ibiza maar eens, dan begrijp je waarom menig hart hier sneller van gaat kloppen.


Meer focus op beleving


Steeds meer mensen willen tijdens hun vakantie nieuwe ervaringen opdoen en zich onderdompelen in de lokale cultuur. Dit kan variëren van kooklessen en wijnproeverijen tot avontuurlijke activiteiten zoals bergbeklimmen en wildwatervaren.

Ervaringsgerichte vakanties worden steeds populairder, omdat ze mensen de kans geven om iets nieuws te leren en hun horizon te verbreden. Dit kan ook bijdragen aan duurzaam toerisme, omdat het reizigers aanmoedigt om respect te hebben voor de lokale cultuur en tradities. Veel hotels spelen in op deze behoeften door een uitgebreid activiteitenprogramma aan te bieden.

De manier waarop mensen vakantie vieren is voortdurend aan het veranderen, en deze vijf trends zijn daar het bewijs van. Of je nu duurzaam wilt reizen, even helemaal offline wilt zijn, je reis wilt aanpassen aan je behoeften, wil overnachten in een boutique hotel op zoek bent naar een nieuwe ervaring. Er zijn talloze opties om de perfecte vakantie te vinden. Het belangrijkste is om te kiezen voor een vakantie die bij jou past. Zo kan je volledig ontspannen, opladen en nieuwe herinneringen creëren.