Balans in je interieur

Met een sterke interieursmaak kun je al snel te veel van een kleur of materiaal hebben waardoor het interieur ongezellig kan worden. Om een gezellig interieur te maken, heb je een balans van de juiste  kleuren en materialen nodig. Kleuren en materialen bepalen grotendeels de sfeer van je interieur, dit is wat je moet weten om tot een balans te komen dat bij jou past:

Kleuren

Je hebt koude kleuren en  je hebt warme kleuren. Een koude kleur bevat een grotere hoeveelheid van blauw  of grijs en een warme kleur bevat vooral rood of geel.

Neem bijvoorbeeld de kleur groen: Je hebt grijsgroen of mintgroen, beide zijn koude kleuren omdat hier groen gemixt is met grijs en blauw. Maar je kunt groen ook mixen met een geeltint, dan krijg je een olijfgroene kleur. Dit is een veel warmere kleur dan grijsgroen.

Als je in je interieur veel zwart, wit en blauw gebruikt, dan wordt je ruimte vrij koud en kun je hier een warmere kleur aan toevoegen om de ruimte wat meer sfeer te geven. Maar je kunt ook meer gezelligheid creëren door zachte materialen te gebruiken.

Materialen

Zachte materialen en harde materialen kun je vrij letterlijk nemen. Zachte materialen voelen zacht aan en harde materialen voelen hard aan. Als alleen maar harde materialen zoals beton en steen, combineert met koude kleuren, dan krijg je een interieur wat voor veel mensen als ongezellig wordt ervaren. Door een paar zachte kussentjes op de bank te leggen en voor stoffen raambekleding te gaan, wordt een ruimte meteen al zachter en is er meer balans. Ook een grote plant kan helpen een ruimte te verzachten.

Voorbeeld:

Stel, je houdt van een strak en minimalistisch interieur zonder accessoires en andere poespas. De muren zijn allemaal strak wit en je hebt een strakke lichtgrijze gietvloer. Dan kun je nog steeds een grijze bank kopen, maar ga dan voor een bank die gemaakt is van een zachte stof of neem een kleur grijs die net een niet zoveel blauw bevat. Op de grond kun je een zacht zwart kleed leggen. Je kunt ook voor zachtere vormen gaat en een ronde tafel kiezen. Zo breek je net de ongezelligheid en maak je je interieur een thuis, in plaats van een zogenoemde ‘steriele ruimte’.

Vind je het moeilijk om een balans te creëeren?

Kijk dan eens op de website van een woonwinkel en kijk eens goed naar hoe er op de afbeeldingen is gewerkt met koude en warme kleuren, zachte en harde materialen. Je zult nu anders naar kleuren en materialen kijken. Zo kun je een beter beeld krijgen over welk balans bij jou thuis past.