De voordelen van het vervangen van een bad voor een douchebak

Als het gaat om badkamerrenovatie, is een van de essentiële zaken de beslissing of je een badkuip of een douchebak wilt installeren. De kenmerken van badkuipen zijn in de loop van de tijd eigenlijk nadelen geworden. Dit is met name het geval in grote steden waar ruimte een van de zorgen in woningen is. Dat is slechts een van de vele redenen waarom douchebakken de laatste jaren aan populariteit hebben gewonnen ten opzichte van badkuipen, maar er zijn er nog veel meer. Dit komt doordat de bakken net als dames espadrilles diverse voordelen bieden aan de gebruiker, zoals je hieronder kunt lezen. 

Veiliger 

Iedereen wil dat zijn huis zo veilig mogelijk is en vrij van gevaren of ongevallenrisico’s. Badkamers zijn precies een van de plaatsen die het meest vatbaar zijn voor ongelukken, gezien het hoge vochtgehalte dat er gewoonlijk in wordt aangetroffen. Een goed voordeel van het installeren van een douchebak in plaats van een badkuip is dan ook de veiligheid. Badkuipen zijn namelijk de grootste, meest gladde oppervlakken en hebben nauwelijks iets aan de zijkanten om je aan op te vangen als je uitglijdt. Douches zijn meestal smaller en gesloten. Beweging is daarom beperkter en uitglijden is onwaarschijnlijker. Bovendien zijn de nieuwste modellen douchebakken van hars antislip en dus veel veiliger. Een badkamer die zo veilig mogelijk is, moet ongetwijfeld dat bad vervangen door een douchebak van hars.

Lager waterverbruik

In een wereld die steeds milieubewuster wordt en met het oog op de gevaren van klimaatverandering, is het besparen van energie en water iets om tegenwoordig echt over na te denken. Energie besparen is een prioriteit geworden in onze samenlevingen met maatregelen die binnen ons bereik liggen om samen te werken aan een duurzamere wereld. Met betrekking tot energiebesparing in onze huizen is het vervangen van een oud bad door een douchebak een van de meest effectieve maatregelen die we kunnen nemen. Het is zelfs een manier om jaarlijks honderdduizenden liters water te besparen. Het vullen van een standaard badkuip kost namelijk naar schatting 230 liter water, terwijl douchen slechts ongeveer 10 liter per minuut verbruikt. Een douche van gemiddeld zo’n vijf minuten verbruikt 50 liter water, wat betekent dat er 180 liter wordt bespaard in vergelijking met een bad.

Betere look

Hoewel het meestal over het hoofd wordt gezien in deze kamer van het huis, kunnen badkamers ook geschikte plekken zijn voor design. Een douchebak, vooral die van hars, ziet er natuurlijk veel mooier uit dan een badkuip. Het installeren van een bad bepaalt het ontwerp van de rest van de badkamer. Gezien de grootte neemt het niet alleen de meeste ruimte in beslag, maar het is ook het middelpunt van de hele kamer. Een ligbad is ook nog eens het duurste onderdeel van een badkamer en de prijs kan helaas flink oplopen als je op zoek bent naar een mooi design. Het enige alternatief is het klassieke witte type dat esthetisch weinig biedt, maar het is nog beter om te kiezen voor een douchebak.