Dit is wat je moet weten over hypotheek voor ondernemers

Heb je een onderneming en wil je een hypotheek voor ondernemers afsluiten? Dan wordt er bij het verstrekken van de hypotheek gekeken naar het inkomen van de onderneming. De meeste banken kijken naar het inkomen van de laatste drie jaren en nemen het gemiddelde als uitgangspunt om de hypotheek te kunnen berekenen. Er zijn tegenwoordig steeds meer ondernemers en hypotheekverstrekkers en hebben voor deze doelgroep een speciaal hypotheekproces ontwikkeld. De mogelijkheden en opties om een hypotheek te kunnen afsluiten nemen tegenwoordig voor freelancers, ZZP’ers en zelfstandige zonder personeel alleen maar toe.

Hypotheek voor ondernemers als startende ondernemer

Ben je een startende ondernemer dan kun je natuurlijk nog niet je cijfers aantonen van de afgelopen drie jaar. Dat maakt het voor startende ondernemers extra lastig om een hypotheek bij een bank af te sluiten. Tegenwoordig kijken steeds meer banken om een hypotheek te verstrekken naar ondernemingen van minder dan drie jaar oud. De reden hiervoor is omdat er de laatste jaren in Nederland steeds meer ondernemingen bijkomen en deze doelgroep heeft specifieke risico’s en kenmerken. Logisch is dat je als bank inspeelt op deze risico’s en kenmerken bij het verstrekken van een hypotheek. 

Is een hypotheek voor ondernemers mogelijk?

Een hypotheek afsluiten voor ondernemers is dus mogelijk en tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger. Het enige wat je als ondernemer moet doen is wat meer moeite om de hypotheek aan te vragen. Je moet een stabiel inkomen kunnen aantonen en je moet er rekening mee houden dat hypotheek verstrekkers ietwat voorzichtiger zijn met het verstrekken van de hypotheek. Wat heel erg helpt is als je als ondernemer kunt aantonen over hoeveel eigen vermogen je beschikt. Heb je een groot eigen vermogen dan wordt de maximale hypotheek lager dan de waarde van je huis en daardoor neemt het risico voor de hypotheek verstrekker af en dit kan als gunstig worden gezien. 

Het uitkiezen van een juiste hypotheek

Veel mensen kiezen voor een hypotheek bij de bank waar ze al sinds hun jeugd een rekening hebben. Toch doe je er verstandig aan om diverse hypotheek verstrekkers te vergelijken als je een hypotheek wilt gaan aanvragen. Er kunnen namelijk sterke verschillen zijn en je kunt er een hoop geld mee besparen. Je doet er heel verstandig aan om te gaan vergelijken. Begin met vergelijken via internet en schakel vervolgens een hypotheek adviseur in. Zo krijg je een goed overzicht van alle tarieven en wat je precies aan een hypotheek kunt krijgen. Ga je een gesprek aan met een hypotheek adviseur dan geven grote banken zoals ABN en Rabobank een gebonden advies. Zij hebben natuurlijk hun eigen producten te koop. Hypotheekketens zijn minder vaak gebonden en kunnen bemiddelen voor meerdere verzekeraars en banken.

Tip: FinaForte