Dit moet je weten over een verstopt riool!

Dit moet je weten over een verstopt riool!

Een verstopt riool is geen pretje en wil je dan ook zo snel mogelijk verholpen hebben. Je kunt proberen je verstopte riool zelf te repareren, maar vaak kun je dit niet zonder de hulp van een bedrijf gespecialiseerd in riooltechniek, zoals lacor riooltechniek. Maar hoe ontstaat een verstopt riool nou en wat kun je er zelf aan doen om het te voorkomen? Je leest het in dit artikel.

Wat is de oorzaak van een verstopt riool?

Een verstopt riool wordt meestal veroorzaakt door het doorspoelen van vaste stoffen. Denk aan babydoekjes, te veel toiletpapier, maandverband, plastic, vet, olie en haar. Als je ooit een keer één van deze producten doorspoelt, zal je riool nog niet meteen verstopt zijn, maar je moet het niet te vaak doen. Al enkele vaste stoffen kunnen voor een volledige ontstopping zorgen. En dat wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van een verstopt riool?

Als je riool verstopt is, is het belangrijk dat dit probleem zo snel mogelijk verholpen wordt. Er komen namelijk vieze luchtjes vrij uit een verstopt riool, die zich vervolgens door het hele huis verspreiden. En wat misschien we nóg vervelender is, is het feit dat je tijdelijk geen gebruik kunt maken van je toilet of gootsteen. Als je dat wel doet, wordt de verstopping alleen maar erger. Bovendien loop het gehele toilet vol bij het doortrekken van een verstopt toilet en kan het water zelf tot over de toiletbril komen.

Zelf je riool ontstoppen

Wil je liever geen rioolbedrijf inschakelen, maar eerst zelf proberen je riool te ontstoppen, dan gaat dat als volgt. Gebruik een rubberen ontstopper om de vaste stoffen die je riool verstoppen er vacuüm uit te trekken. Maar vervolgens de sifron schoon. Doe dit met sodawater, azijn of alleen met heet water. Deze producten werken effectief en zijn ook nog eens milieuvriendelijk. Dit schoonmaken moet je regelmatig doen, om te voorkomen dat je riool nog eens verstopt raakt.