Gerechtsdeurwaarders: wat doen ze en waarom heb je ze nodig?

Gerechtsdeurwaarders: wat doen ze en waarom heb je ze nodig?

Het is nooit makkelijk om te maken te krijgen met inwoners die hun huur niet betalen. Als schuldeiser kan het lastig zijn om dit probleem op te lossen. Schuldenaren luisteren soms niet. Voor het oplossen van deze situatie, bestaan er gerechtsdeurwaarders die zich bezighouden met alle financiƫle en juridische zaken die betrekking hebben op schuldeisers en schuldenaars.

Wat doen gerechtsdeurwaarders?

Gerechtsdeurwaarders kunnen werkzaam zijn bij een deurwaarderskantoor. Het zijn openbare ambtenaars die vele zaken en diensten kunnen regelen. Naast het uitbrengen van dagvaardingen, kunnen gerechtsdeurwaarders ook vonnissen betekenen, uitruimingen uitvoeren en beslag leggen. Zij zorgen ervoor dat uitspraken die rechters doen tijdens een zitting, daadwerkelijk worden nagekomen door de schuldenaar.

Gerechtsdeurwaarders worden vaak verward met een incassobureau. Het grootste verschil is dat een gerechtsdeurwaarder meer bevoegdheden heeft. Dit komt door de wettelijke status die zij bezitten. Een incassobureau heeft deze status niet en mag daarom geen beslag leggen om schulden te innen, iets wat een gerechtsdeurwaarder wel mag doen.

Waarom een gerechtsdeurwaarder inschakelen?

Een gerechtsdeurwaarder wordt ingeschakeld als er sprake is van een klant die de huur niet betaalt of voor langere tijd niet betaald heeft. Deze specialist dwingt de schuldenaars tot betaling en zorgt voor rechtvaardigheid voor de schuldeiser. Dit doet hij door interventies in te zetten, zoals het in beslag nemen van goederen.

Wanneer dit niet lukt, kan de gerechtsdeurwaarder overgaan op het betekenen van een vonnis. Een gerechtsdeurwaarder is in Nederland de enige persoon die dit legaal mag doen.

Gerechtsdeurwaarderskantoor inschakelen

Het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder gebeurt vaak door het indienen van een opdracht. Hierbij stuur je een formulier op waarbij je informatie van jezelf en van de schuldenaar achterlaat. Je beschrijft het probleem en kunt bestanden uploaden om je bij te staan in de procedure. Je krijgt een offerte teruggestuurd met de kosten en activiteiten die de gerechtsdeurwaarder gaat uitvoeren.

Wanneer je na het ontvangen van de offerte meer informatie wilt ontvangen, kan er altijd contact opgenomen worden door een contactformulier in te vullen en op te sturen naar het desbetreffende gerechtsdeurwaardersbureau.