Heb ik vochtige muren?

Vochtige muren is een vervelend probleem wat je liever niet in je huis wilt hebben. Toch komt het veel voor en heb je het niet gelijk door. Het kan in elke kamer van je woning voorkomen en het maakt niet uit of je nou een nieuwe of oude woning hebt. Natuurlijk is de kans wel wat groter bij een oudere woning maar als deze altijd goed is bijgehouden, zal dit het probleem niet zijn. Gelukkig zijn vochtplekken muur te verhelpen.

Waar komt het voor?

Vocht kan in heel je huis voorkomen. Plekken zoals de badkamer en kelder hebben wel een grotere kans op vochtplekken dan de rest van de woning. Dit komt omdat dit vaak kamers zijn met een slecht werkende ventilatie. Een goede ventilatie is juist super belangrijk om je huis te laten luchten. Dit kan door het gebruik van ramen zijn maar ook door speciale ventilatiesystemen. Ook al heb je wel ramen in je kamer, alsnog kan het voorkomen dat je last krijgt van vochtplekken. Denk hierbij aan je woonkamer. Wanneer er vanaf de buitenkant iets niet meer helemaal in orde is, zal er vochtplekken ontstaan aan eerst de buitenmuren en daarna de binnenmuren.

Hoe los je het op?

Hoe vervelend vocht in je huis ook kan zijn, gelukkig zijn er verschillende manieren om hier iets aan te doen. Zo kan je een ventilatiesysteem aanschaffen en de tegels of dakpannen veranderen. Zet de verwarmingstemperatuur op een regelmatig temperatuur en open je ramen en deuren om het door te laten tochten. Wanneer je al last hebt van vochtplekken kan je er voor kiezen om je muren in te laten spuiten met een beschermlaag. Ze hebben hier ook speciale verven voor. Deze verven beschermen de wanden tegen het vocht. Hierdoor zal het vocht niet doorgroeien, geen schimmels ontstaan en door de verf ook niet meer zien. Het is alleen wel van belang dat je muren droog zijn voordat je dit kan doen.