Hier moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen

De populariteit van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Geen wonder. Iedereen wil bijdragen aan de bescherming van het milieu. Groene stroom uit zonnepanelen is hiervoor de perfecte oplossing. Ten tweede bespaar je veel geld, dit zie je terug op jouw elektriciteitsrekening. Zonnepanelen kopen? Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn panelen die de energie die ze van de zon krijgen, omzetten in elektriciteit. Het is een milieuvriendelijke manier om energie op te wekken doordat alleen de zon wordt gebruikt. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die spanning opwekken als er licht op valt. Daarom is het belangrijk om de zijde van het dak met de meeste zon te kiezen. Als je een dak op het zuiden hebt dat niet in de schaduw staat van bomen of andere gebouwen, heb je een perfect dak voor zonnepanelen. Maar ook als dit niet het geval is, kan uw dak zeer geschikt zijn. Heb je een oud dak? Zorg ervoor dat je zeker weet dat er geen asbest in je dak zit, voordat je zonnepanelen gaat plaatsen. Lees hier meer over asbest.

Afhankelijke terugverdientijd en garantietijd

De terugverdientijd van jouw investering is afhankelijk van de grote van investering en hoeveel stroom je wil opwekken. Met een rendement van gemiddeld 10% tot 15% per jaar heb je binnen zeven tot 10 jaar je kosten terugverdient. Hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de prijs. Hierbij is een lange garantieperiode erg belangrijk. Je wil immers niet dat de zonnepanelen stuk gaan voordat je jouw investering terugverdient heb.

Efficiëntie

Met efficiëntie wordt het vermogen om zonlicht om te zetten in bruikbare elektriciteit bedoelt. Dit vermogen wordt in een percentage uitgedrukt. Een zonnepaneel met 20% efficiëntie, wekt dus 2x zoveel stroom op dan een zonnepaneel met 10% efficiëntie. Een hoge efficiëntie is dus nodig om een zo hoog mogelijk rendement te genereren. Dit heeft ook invloed op de terugverdientijd en is daarom een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van zonnepanelen.