Hoe kan je asbest het beste verwijderen?

Er zijn bepaalde gevallen waarin u een aanzienlijk grotere kans hebt om asbest in uw dak te hebben. Dit is alleen het geval bij huizen die voor 1993 zijn gebouwd; daarna is het gebruik van dit materiaal verboden. Als uw woning vóór 1993 is gebouwd en een leisteen- of bitumendak heeft, heeft u een verhoogd risico op het binnendringen van asbest. Als uw huis voor 1994 is gebouwd en u heeft een rieten of pannendak, kunt u er zeker van zijn dat u vrij bent van asbest. In het geval van golfplaten geeft de code aan of ze asbest bevatten of niet. Staat er een AT, NF of CAF code op uw golfplaten? Dan weet u zeker dat er asbest in het dak zit. Het dak zal dus volledig vervangen moeten worden. Om zeker te weten of uw woning of schuur asbest bevat kan en moet je een asbestinventarisatie laten uitvoeren.

Hoe verwijder je asbest

Er zijn drie verschillende methoden om asbest te verwijderen. Alleen de eerste methode kan worden gebruikt als u besluit om het als privépersoon te verwijderen, de andere twee methoden kunnen alleen door specialisten worden gebruikt.

De openlucht methode

Asbestverwijdering in de open lucht is de minst controleerbare manier om asbest te verwijderen. Het is daarom zeer belangrijk dat u tijdens het proces goed oplet. Alle materialen moeten intact blijven om het vrijkomen van asbestvezels te voorkomen. Als u bijvoorbeeld golfasbest verwijdert en een plaat breekt, moet deze met speciale materialen worden behandeld. Raadpleeg hiervoor een specialist en probeer zo min mogelijk in contact te komen met de materialen.

De containment methode

In tegenstelling tot de openluchtmethode regelt deze methode de vezelemissie op de beste manier. Deze methode kan alleen binnenshuis worden toegepast. Bij deze methode bepaalt de asbestspecialist eerst precies waar het asbest zich bevindt en bouwt er een ruimte omheen met een speciaal soort folie. Met behulp van apparatuur zet de asbestspecialist deze ruimte vervolgens onder druk, waarbij asbestvezels vrijkomen. De machine vangt deze vezels dan direct op en zo komt u van het asbest in huis.

De glovebag methode

Deze methode is meer controleerbaar dan de openlucht methode, maar minder controleerbaar dan de containment methode. Het voordeel van deze methode is dat het zowel binnen als buiten gebruikt kan worden. Bij deze methode sluit de specialist eerst de bron van het asbest af door middel van een incubatorzak. In deze zak komt het asbest zonder gevaar vrij, waarna de specialist het volledig reinigt. Om veiligheidsredenen draagt de specialist tijdens de decontaminatie een volledig gesloten pak.