Hoe maak ik mijn tuin winterklaar voor dieren?

Het is alweer november en de bladeren vallen inmiddels van de bomen. Het wordt nu echt tijd om je tuin klaar te hebben voor de winter. Veel mensen beginnen op tijd met het winterklaar maken van de tuin, maar vaak worden hierbij de dieren vergeten. 

Dus mocht je denken al helemaal klaar te zijn voor de winter, lees dan toch maar even verder om te kijken of je je tuin met onderstaande tips nóg beter winterklaar kunt maken.

Afgevallen bladeren recyclen


Wanneer de bladeren van de bomen vallen, harken of vegen we deze meestal weg om ze vervolgens in de GFT-bak te gooien. Eigenlijk is dit ontzettend zonde. In deze bladeren zitten juist de voedingsstoffen die je weer terug in de bodem wilt hebben. Je kunt de bladeren het beste gewoon laten liggen of ze tussen de planten harken. Wanneer je dit doet, hebben de planten voedsel voor het volgende seizoen. Kleine diertjes, schimmels en bacteriën breken de bladeren af en regenwormen zorgen ervoor dat ze weer in de grond komen.

Schuilplekjes


Heb je naast bladeren ook veel takken en ander snoeiafval? Gebruik dit soort ‘tuinafval’ om schuilplekjes te creëren voor de dieren in je tuin zoals insecten en egeltjes. Pak bijvoorbeeld een houten krat, zet deze onder jouw tuintafel, stop hier wat bladeren in en de egel heeft een riante villa in jouw achtertuin waar hij lekker zijn winterslaap kan houden.

Voedsel in je tuin


Vogels overwinteren vaak in warme landen, omdat bij ons in Nederland weinig voedsel te vinden is in de winter. Hoe leuk is het dan om te zorgen dat ze toch all inclusive kunnen verblijven in jouw tuin? Hang her en der wat vogelhuisjes op samen met wat vetbolletjes of zaadjes. Zet vervolgens nog een vogeltaart op de tuintafel en de vogels willen nooit meer weg uit jouw tuin.

Bessen, zaden en vruchten


Denk je dat het tijd is om je klimop bij te snoeien? Laat hem liever wild groeien tot na de winter. Er groeien nu volop besjes aan wat voor de vogels een lekker hapje is. Dit geldt ook voor fruitbomen of druivenranken in je tuin. De vogels en insecten worden er in de winter heel erg blij van als je hiervan wat laat hangen.  

Eigenlijk maak je je tuin winterklaar door hem dus NIET winterklaar te maken en lekker rommelig te laten. Geef de dieren de kans om goed de winter door te komen en in het voorjaar kan je weer lekker aan de slag in de tuin. Tot die tijd is het heerlijk genieten van de dieren die in jouw tuin komen overwinteren.