Hoe maak je steigerhouten meubels schoon?

In mei zijn vogels druk aan het nestelen en laat de zon zich steeds vaker zien. Veel mensen voelen daardoor de drang om het huis een grondige schoonmaakbeurt te geven. De lente is de perfecte tijd voor een grote schoonmaak, waarbij stofzuigen, dweilen en het zorgvuldig schoonmaken van meubilair hoog op de lijst staan. Maar hoe doe je dat eigenlijk als je meubels van steigerhout zijn gemaakt? Kun je zulke meubels ook zomaar afsoppen of is er een andere aanpak nodig? In dit artikel lees je hoe je steigerhouten meubels reinigt en wat je kunt doen als dat niet meer lukt.

Is het nodig om steigerhout te reinigen?

Steigerhouten meubels zijn bekend om hun duurzaamheid en minimale onderhoud. Ze hebben van nature een weerbestendig karakter dankzij hun oorspronkelijke gebruik op bouwsteigers. Toch is het goed om steigerhouten tuinmeubels – bijvoorbeeld een tuinbank van steigerhout – aan het begin van het seizoen schoon te maken met lauw water en groene zeep. Dit houdt je tuinmeubels niet alleen mooi, maar verlengt ook de levensduur, zelfs als ze onbehandeld zijn.

Voor binnenmeubels is jaarlijks schoonmaken met groene zeep minder noodzakelijk, maar stof kan wel een probleem vormen.

Volg deze vijf stappen om je steigerhouten meubels stofvrij te maken:

  • Leegmaken: haal alles uit de meubels, van kleding in de kasten tot kussens op de banken;
  • Stofzuigen: gebruik een ronde, stofdichte borstelkop om stof te verwijderen, met name van moeilijk bereikbare plekken zoals de onderkant van de meubels;
  • Afstoffen: neem oppervlakken zoals planken, bedframes en tafels af met een stofdoek of Swiffer;
  • Vlekken behandelen: gebruik indien nodig water en groene zeep voor het verwijderen van vlekken. Als er geen vlekken zijn, kan deze stap worden overgeslagen;
  • Herinrichten: plaats alle verwijderde items terug in de meubels.

Tijd voor nieuwe meubels?

Tijdens het schoonmaken kan het voorkomen dat sommige van je oude meubels tekenen van slijtage vertonen of dat de vlekken helemaal in het hout of materiaal zitten. Ze zijn dan aan vervanging toe. Voor wie op zoek is naar nieuwe meubels, biedt VanLonden.com een breed assortiment, van steigerhouten tot vintage industriƫle meubels. Hun steigerhouten meubels (denk aan steigerhouten bedden, steigerhouten tafels en nog veel meer) zijn behandeld met beits. Hierdoor zijn ze heel onderhoudsarm, of ze nu binnen of buiten staan.

Ontdek het assortiment van VanLonden.com voor een frisse update van je interieur.