Hoeveel geld bespaar je met zonnepanelen?

Het is voor veel mensen een belangrijke vraag hoeveel er eigenlijk bespaard kan worden met zonnepanelen. Dit is wat iedereen wil weten. Het is niet dat we niet geïnteresseerd zijn in zonnepanelen, maar we willen wel de opbrengst van zonnepanelen berekenen om op die manier een goed beeld te krijgen. Het is natuurlijk mogelijk om zelf een spreadsheet te maken en alles tot op de cent nauwkeurig uit te rekenen. Dit is echter lastig omdat je in de praktijk met veel verschillende factoren te maken hebt. Dit betekent dus dat je beter af bent met de hulp van een specialist.

Hoeveel kan een zonnepaneel me helpen besparen?

Je kan met de hulp van bestaande berekeningen het nodige te weten komen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de verschillende lengte van de terugverdientijd aan de hand van de veranderende factoren te berekenen. Zelfs met deze modellen heb je overigens geen 100% zekerheid. De praktijk kan altijd een positief of negatief effect op de zaken hebben. Het is echter wel een goede indicatie om een beeld te krijgen van het rendement.

Belangrijke factoren

Het is handig om een voorbeeld te hebben. Een installatie produceert een constant aantal kWh. De omvormer moet met enige regelmaat tegen de geldende kostprijs worden vervangen. Het is fijn wanneer de bekabeling het wel gewoon redt. Rendementsverlies gedurende de levensduur laat je buiten beschouwing in de berekening. Reken ook altijd met de kenmerken van de Nederlandse situatie.

Een berekening maken

Het komt met regelmaat voor dat de bronnen iets te rooskleurig zijn over wat je ermee kan besparen. Het is dus ook belangrijk om kritisch te kijken naar het rendement zoals dit wordt voorgespiegeld. Het is natuurlijk wel belangrijk om er zeker van te zijn dat alle kosten er goed in worden meegenomen. Zo kan de terugverdientijd dus wel iets langer zijn dan de meeste specialisten je voorspiegelen. Dit is echter wel een meer eerlijke weergave van de zaken. De zonnepanelen met een hoog rendement kunnen een goede keuze zijn als je aan de slag gaat. Zo kan je er het meeste uit halen voor jezelf als consument.