Houten vloer voor een warme uitstraling

Wil je ook je woonkamer meer uitnodigend maken? Dan is een houten vloer een geweldige methode om dit te doen. Hout geeft een binnenruimte een buitengevoel en staat eigenlijk prachtig in ieder woning. Je kunt er bij een houten vloer voor kiezen om de vloer te laten leggen, maar je kunt het ook zelf doen. Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan snel verder. 

Zelf een houten vloer leggen

Het is moeilijker om een houten vloer te plaatsen dan laminaat. Laminaat is immers ontworpen om snel in elkaar geklikt en gelegd te worden. Lees daarom zorgvuldig het onderstaande advies als je van plan bent zelf een houten vloer te leggen.  We raden je aan een specialist in te schakelen als je op problemen stuit of vragen hebt.

Stap 1: Het kopen van de juiste houten vloer

Natuurlijk begin je met het kiezen van het juiste hout. Richt je niet alleen op de kleur of de houtsoort die je mooi vindt. Ook de andere eigenschappen van het hout zijn van belang. Je hebt onder andere de keuze uit massief hout of composiet planken. Een composiet plank heeft meerdere lagen. Hierdoor kan de plank minder goed bewegen. Met andere woorden, composiet planken verkleinen de kans op bijvoorbeeld een opbollende vloer. Echt hout vormt de toplaag van een composiet plank.

Stap 2: Koop op tijd de houten vloer 

De dag bepalen waarop je van plan bent de vloer te leggen voordat je het hout koopt is een slim idee als je van plan bent het leggen van de vloer zelf te doen. Dit komt doordat de planken eerst de tijd moeten krijgen om zich aan te passen aan de omgeving in de betreffende kamer. De planken worden 48 uur voordat ze gaan liggen in de kamer gelegd om dit te bereiken.

Het hout heeft 48 uur de tijd om zich aan te passen aan de temperatuur en de vochtigheid in de ruimte. Het hout kan nog enigszins gaan samentrekken of uitzetten. Er is een mogelijkheid dat de vloer na het leggen zal vervormen als je deze gewenningsperiode mist. Het gevolg is dat de vloeren doorzakken en kapot gaan. Laat in plaats daarvan de vloer even wennen.

Stap 3: De ondervloer leggen

Het is cruciaal om een ondervloer te leggen voordat je je houten vloer plaatst. De ondervloer biedt een geluidsabsorberend effect en verdedigt tegelijkertijd de houten vloer tegen doorsijpelend vocht. Hoe je een ondervloer voor een houten vloer installeert gaat als volgt. Egaliseer de vloer, die meestal van beton is.  Leg vervolgens dampdichte folie op de betonvloer om de houten vloer te beschermen tegen vocht. Deze folie moet net genoeg tegen de muur uitsteken om onder de plinten te vallen. Gebruik aluminiumtape om de naden van de folie vast te zetten. Leg hier de ondervloer op. Zorg dat de aluminium kant naar boven ligt als je het legt. Op de naden moet aluminiumtape worden aangebracht. De vloer komt hoger te liggen als je groene ondervloerplaten gebruikt. Houd daar dus rekening mee.

Stap 4: Plaats de houten vloer

De laatste stap is natuurlijk het leggen van de houten vloer. Zorg dat je het leggen zorgvuldig doet en vraag zo nodig de hulp van een huisgenoot of vriend zodat het leggen wat makkelijker gaat. Vergeet verder aan het einde de plinten niet.

Tip: LAB21.nl