Inbraakpreventie door middel van kozijnen

Het is de nachtmerrie van iedere huizenbezitter: een inbreker. ’s Ochtends word je wakker, doe je je badjas om, slippers aan, loop je nietsvermoedend de woonkamer in, om daar een stuk of wat open geporde kastjes en opengetrokken laden aan te treffen. De juwelen zijn verdwenen, de televisie is vermist, en de auto staat niet langer voor de deur. Om een dergelijk voorval te voorkomen, kun je natuurlijk camera’s aanschaffen, een slimme deurbel die jou waarschuwt wanneer er iemand staat of een alarm instellen dat je bij binnenkomst in moet toetsen. Een optie die minder mensen overwegen, maar minstens net zo veel meeweegt, is het aanschaffen van nieuwe kozijnen. Een houten kozijnen is bijvoorbeeld slechter bestand tegen inbraken dan stalen of kunststof kozijnen. Iedere raam of deur is immer een ingang voor een inbreker in jouw huis. Alles dat je weten moet over kozijnen en inbraakpreventie lees je hier.

Beweegbaarheid van materiaal

Het belangrijkste bij het kiezen van kozijnen die goed zijn tegen inbraken, is het inschatten van de beweegbaarheid van de stof. Hier zitten namelijk verschillen in. Het ene materiaal is makkelijker te bewerken met een steekijzer dan het andere. Vroeger werd zo nog wel eens gedacht dat kunststof kozijnen niet geschikt waren tegen inbraken, aangezien deze hol van plastic zijn. Voor een korte tijd was dit ook even het geval. Tegenwoordig is kunststof echter dermate ontwikkeld dat het even sterk is als bijvoorbeeld aluminium en staal. Hout is duidelijk het zwakste materiaal wanneer het op inbrekers aankomt.

Sloten kiezen

Buiten de beweegbaarheid van het materiaal is het ook belangrijk dat je de kozijnen goed vergrendelen kunt. Met de meeste leveranciers is dit prima te bespreken. Als jij van tevoren aangeeft hoeveel ruimte er nodig is in het kozijn om een slot te kunnen plaatsen, zorgen zij dat de kozijnen bij aanlevering allen genoeg ruimte tot hun beschikking hebben. Bij het uitkiezen van de sloten moet je wel op de prijs letten, sommige slotenmakers willen nog wel eens te veel geld vragen.