Je tuin egaliseren

Soms is het nodig om je tuin te egaliseren, om zo problemen in de toekomst te voorkomen. In dit artikel lees je meer over het egaliseren van je tuin.

Waarom een tuin egaliseren

Je kunt om veel verschillende redenen een tuin egaliseren, enkele van de meest voorkomende redenen zijn:

  • Het aanleggen van een nieuwe tuin
  • Het opknappen van je bestaande tuin
  • Het aanleggen van bestrating in de tuin
  • Het aanleggen van een nieuw gazon
  • Het voorkomen van problemen door verzakkingen

Hoe je tuin egaliseren

Voor het egaliseren van je tuin kun je het volgende stappenplan volgen.

Tuin leegmaken

De eerste stap is het leeghalen van het gedeelte van je tuin dat je wilt gaan egaliseren. Haal alles weg en zorg ervoor dat er alleen nog kale grond overblijft.

Hoogte bepalen

Om de grond te egaliseren is het belangrijk dat deze overal even hoog is. Begin bij het hoogste punt en span draden om de gewenste hoogte aan te geven.

Grond aanvullen

Na het bepalen van de hoogte is de volgende stap het toevoegen van grond om overal de gewenste hoogte te bereiken. Let er op dat je de juiste grondsoort kiest voor het doel dat je wilt bereiken. Voor een gazon gebruik je bijvoorbeeld andere soort grond dan voor het aanleggen van een terras. Verspreid de grond zodat je overal de gewenste hoogte bereikt.

Grond aanstampen

Nu de grond overal even hoog is kun je deze aanstampen om het stevig te maken. Voor een klein oppervlak kun je dit met een schep doen, maar voor grotere oppervlakten is het handiger om een wals of roller te gebruiken.

Besproeien

De laatste stap is het besproeien van de grond, om te voorkomen dat deze uitdroogt. Laat de grond daarna minimaal twee dagen met rust, zodat deze goed in kan zakken.

Kosten tuin egaliseren

Het is lastig om aan te geven wat precies de kosten zijn voor het egaliseren van je tuin. De belangrijkste factoren zijn de oppervlakte en een te overbruggen hoogteverschil. En uiteraard kun je flink wat geld besparen door een deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren.