Jouw planten verpotten doe je zo!

Het voorjaar komt eraan en dat betekent dat het tijd is om onze groene vrienden te verpotten! Weet je niet zo goed hoe je dit moet doen? Maak je geen zorgen, want in deze blog leggen wij jou alle ins en outs van het verpotten uit!

De voordelen van verpotten

Waarom is het nodig om je planten te verpotten? Zo blijft je plant lekker groeien! De wortels van planten hebben ruimte nodig om te kunnen groeien. Na het verpotten krijgen ze weer meer ruimte en de nieuwe potgrond in de pot stimuleert het groeien. Met genoeg ruimte in de pot, voorkom je dat de wortels van je geliefde plant niet zullen verstikken.

Wanneer is het de juiste tijd?

Als de lente in aantocht is, is het tijd om je planten een nieuwe pot te geven. In het voorjaar begint de groeiperiode van planten, dit is ook de tijd dat ze het beste tegen grote veranderingen kunnen. Dat houdt ook in dat ze tegen de grote verhuizing kunnen. Eigenlijk kan je het hele jaar door je planten wel verpotten, maar de lente is wel echt de beste tijd. Het is ook af te raden om in de winter je planten een nieuw potje te geven. Wil je nog een nieuwe plant aanschaffen voor de lente? Kamerplanten kopen kan bij Fleurdirect.nl. Bij ons kan je ook je nieuwe plant compleet customizen met een leuke pot!

Het verpotten

Voor nieuwe plantjes is het belangrijk om ze nog even lekker in hun originele kweekpot te laten zitten. Jouw nieuwe aanwinst is namelijk gewend aan deze pot en er zitten gaten in waar het overtollige water uit kan lopen. Laat je plant eerst even wennen aan zijn nieuwe thuis voordat je hem verpot. Voor planten die al langer in je kamer staan kan je ze verpotten naar een pot met een watergat of een pot zonder watergat. Bij de aanwezigheid van een watergat kan het overtollige water net als bij een kweekpot weglopen. Dit is handig, omdat anders de wortels kunnen gaan rotten in al dat extra water. Zet wel een extra schaaltje onder dit soort potten, aangezien anders je vloer volloopt met water. Potten zonder watergaten komen in meer verschillende stijlen en vormen voor dan potten met water gaten. Ook staan deze over het algemeen leuker in je kamer. Om te voorkomen dat de wortels gaan rotten, moet je precies genoeg water geven of een speciaal grind gebruiken waar je de plant boven op zet. Succes met het verpotten van je groene vrienden!