Kan een open haard je huis energiezuiniger maken?

Open haarden zijn een gewilde thuisfunctie vanwege hun schoonheid en gezellige ambiance. Maar hoe beïnvloeden ze het energieverbruik van een huis? Is er een energiezuinige haard die beter is dan de rest? Of belasten ze juist je energierekeningen? De impact van een open haard op het energieverbruik hangt van veel factoren af, zoals onder meer het type haard, de energieprijzen en de gebruik en plaatsing van de haard. In dit artikel kun je meer lezen over dit onderwerp, wat vooral interessant is als je twijfelt over het kopen van een open haard. 

Verschillende typen open haard

Niet alle haarden zijn van nature energiezuinig en kunnen dus ook niet allemaal zorgen voor een besparing op je energierekening, waar energie aanbiedingen wel voor zorgen. Elk type haard heeft een andere energie-efficiëntieclassificatie, gemeten aan de hand van de hoeveelheid warmte die de haard produceert die verloren gaat. Hieronder vind je drie verschillende typen:

  1. Houtgestookte open haarden: Hoewel sommige mensen dol zijn op de authenticiteit van een houtgestookte open haard, is dit de minst efficiënte methode om uw huis te verwarmen. Een traditionele gemetselde schoorsteen en houtgestookte open haard verliest namelijk 80 tot 90 procent van de warmte die de schoorsteen opwekt. Bovendien wordt extra lucht in je huis ook via de schoorsteen naar boven en naar buiten gezogen.
  2. Open haarden op aardgas: Er zijn eigenlijk twee soorten gashaarden: gasblokken en gasinzetstukken. Gasblokken zijn houtblokken die meestal in een bestaande metselwerkhaard worden geplaatst en aan een gasleiding worden bevestigd. De voorkant zal open zijn of glazen deuren hebben die open kunnen. Net als bij een houtvuur gaat het merendeel van de warmte via de schoorsteen en naar buiten. 75 procent van de geproduceerde warmte gaat verloren. Gasinzetstukken zijn ontworpen als een gesloten metalen doos. Het kan in een bestaande gemetselde schouw worden geïnstalleerd, de schoorsteen worden afgedicht of als nieuwbouw zonder schoorsteen. De lucht stroomt door een buis die naar buiten gaat, waardoor de unit volledig gesloten blijft en de energie-efficiëntie toeneemt. Gasinzetstukken verliezen slechts 20 tot 30 procent van hun warmte.
  3. Elektrische open haarden: Elektrische haarden zijn verreweg de meest energiezuinige optie. Slechts 1 procent van de warmte van een elektrische haard gaat verloren, omdat deze op geen enkele manier met de buitenwereld verbonden is. En als je je zorgen maakt over vervuilende stoffen, zijn elektrische haarden ook het schoonst voor de lucht in je huis.

Gebruik en plaatsing

De locatie van je open haard en hoe je deze gebruikt, zijn ook een kritische factor voor mogelijke kostenbesparingen. Waar het op neerkomt, is dat als het gebruik van je haard er niet voor zorgt dat je verwarming minder draait, het je geen geld zal besparen. Er zijn twee manieren om de open haard wel op een goede manier te gebruiken. Zo kun je het gebruiken als zoneverwarming. De open haard verwarmt dan de meest gebruikte ruimte, zoals bijvoorbeeld de woonkamer. Twee: als je haard van nature dicht bij je thermostaat staat, heeft de warmte van de haard invloed op de temperatuursensor van de thermostaat. Omdat de thermostaat niet weet welke temperatuur de rest van het huis is zal hij minder draaien.

Kosten voor elektriciteit en aardgas

Wanneer je de energie-impact van een open haard beoordeelt moet je ook weten hoeveel aardgas en elektriciteit kosten in je omgeving. Dit is met name van belang als je haard een andere energiebron is dan je verwarming. Is aardgas in de winter bijvoorbeeld duur? Een elektrische open haard kan je dan zeker geld besparen. In dit geval wil je dan natuurlijk wel zo weinig mogelijk betalen voor de elektriciteit, waar je voor kunt zorgen met behulp van energie vergelijken