Hoe zou het leven zijn als je linkerhand niet zou weten wat je rechterhand doet? Dankzij de koppelingen in ons brein kunnen we lopen, sporten, werken, of een koud pilsje drinken terwijl we graaien in een zak chips. Een Smart Home werkt eigenlijk hetzelfde, maar dan zonder pils en chips. Zet jouw huis aan het werk met een centraal brein.
Wat is een Smart Home?
Een Smart Home begint bij minimaal één slimme bewoner. Bijvoorbeeld een persoon die naar de gordijnen kijkt en denkt “waarom gaan de gordijnen niet dicht als de verlichting inschakelt?”. Waar een wil is, is een weg. Dankzij moderne technologie kun je verschillende zaken in huis niet alleen automatiseren, maar ook met elkaar laten samenwerken. Een ‘smart’ product staat namelijk niet op zichzelf, je behaalt de meeste voordelen van dit soort apparatuur door ze aan elkaar te koppelen.
Huisautomatisering
De term ‘huisautomatisering’ wordt vaak gebruikt om functies in huis te beschrijven die werken zonder handelingen door de bewoners. Een zelflerende thermostaat is hier een goed voorbeeld van. Op basis van het gedrag van de mensen die in huis wonen en leven, ‘leert’ de thermostaat wanneer de verwarming omhoog moet, en wanneer het weer iets omlaag kan. Zo sta je op in de ochtend, en kun je direct in een warme badkamer stappen. Of je gaat op vakantie zonder te twijfelen of je de verwarming lager hebt gezet. Dat is reuze handig, maar een echte Smart Home is dit nog niet te noemen. Dat komt pas wanneer we apparaten en diensten laten samenwerken.
Het gaat niet alleen om apparaten
Een slimme lamp, een slimme luidspreker, het zijn allemaal apparaten. Toch zit het ‘verstand’ vooral in de software, en alle zaken die plaatsvinden via het internet. Omdat deze functionaliteit op de achtergrond werkt trekt het minder aandacht dan een lamp die je van kleur kunt veranderen, toch zijn het voor een Smart Home juist die achterliggende processen die het systeem écht slim maken. Dat is met jouw lichaam hetzelfde. Zo kun je leren om ‘blind’ te typen, maar hoe weten je vingers waar de letter “a” zit? Dat stuurt jouw brein aan, zonder dat je hier bewust mee bezig bent.
Hup, koop een hub
Natuurlijk zijn het die Philips Hue lampen of Google Nest slimme luidsprekers die als warme broodjes over de toonbank gaan, het centrale brein springt wat minder in het oog … of het oor. Het Somfy TaHoma bridge systeem bijvoorbeeld. Dit is een apparaat dat je koppelt aan de router, het centrale internet kastje. Deze hub kan communiceren met heel veel slimme apparaten via een universeel protocol. Geheel draadloos, wat het koppelen van apparatuur een stuk eenvoudiger maakt. In de TaHoma app voeg je apparaten toe, vervolgens kun je bepalen wat ze moeten doen, wanneer en waarom. Deze hub is dus het centrale brein dat de linkerhand met de rechterhand laat samenwerken. Of in dit geval de Philips Hue verlichting en de Somfy elektrische rolgordijnen, om slechts enkele voorbeelden te noemen.
Welke slimme apparaten passen in een Smart Home?
Hier zijn de meest gangbare slimme apparaten:
- Verlichting met timer, en optioneel ook een dimmer en/of kleurinstellingen.
- Luidsprekers met ingebouwde microfoon om spraakcommando’s te geven en informatie op te zoeken.
- Raamdecoratie zoals gordijnen in de huis- of slaapkamer.
- Thermostaat met zelflerende functionaliteit, en optioneel regelbare thermostaat knoppen per ruimte.
- Alarmsysteem met IP camera voor huisbeveiliging in en buiten de woning.
- Rookmelder met draadloze koppeling voor meldingen door het hele huis en buitenshuis via een mobiele internetverbinding.
Keten functies
Je hoeft uiteraard niet al deze apparaten tegelijkertijd aan te schaffen, je kunt de Smart Home per apparaat uitbreiden. Dan kun je echt de functies aan elkaar gaan rijgen. Denk aan lampen die rood kleuren wanneer het rookalarm ingeschakeld wordt. Of een notificatie via SMS als het internet uitvalt wanneer je van huis bent. Laat bij thuiskomst de sloten ontgrendelen en de verlichting inschakelen, terwijl de camera registreert of er niet een inbreker aan de deur staat.
Ogen en oren
We hebben het vooral gehad over het centrale brein en de ‘handen’, toch mogen we de digitale ogen en oren zeker niet vergeten. Een slimme luidspreker is al een voorbeeld van een apparaat dat kan luisteren. Je kunt zo ook sensoren op deuren en ramen plaatsen, zo weet je precies wanneer er iemand de woning binnentreedt. Bijvoorbeeld kinderen die van school komen. Heb je een prachtig elektrisch zonnescherm gekocht? Installeer een lichtsensor die bij felle zon automatisch de zonwering laat uitklappen, bij bewolking zal het systeem inklappen. Daar heb je zelf geen omkijken meer naar.
Laat jouw huis samenwerken met Smart Home, en stel jouw digitale dream team samen!
Recente reacties