Oorzaken en herkennen van hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid kan niet alleen gevolgen hebben voor je huis, maar ook voor je gezondheid. Wat is luchtvochtigheid? Hoe ontstaat luchtvochtigheid en wat kan je ertegen doen? Lees hier verder.

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is, wat wordt uitgedrukt in een percentage. Het percentage geeft aan hoeveel vocht de lucht bevat ten opzichte van hoeveel vocht de lucht maximaal zou kunnen bevatten. Het is gezond om ongeveer een luchtvochtigheid in huis te hebben van 40% tot 60%. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog of te laag is, kan dit zorgen voor gezondheidsproblemen. De luchtvochtigheid verschil natuurlijk wel per ruimte. In de badkamer en keuken zal de vochtigheidsgraad hoger liggen. Het is belangrijk dat deze ruimtes goed geventileerd worden.

Oorzaken

Een te hoge luchtvochtigheid kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doorslaand vocht waarbij er regenwater in de muur trekt. Bij opstijgend vocht trekt grondwater vanuit de fundering in de binnenmuren. Maar het kan ook door lange douches of lang koken.

Herkennen

Je kan een  hoge luchtvochtigheid herkennen aan condens op de ramen, vochtige muren/vochtplekken en schimmel. Dit kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Mensen die last hebben van reuma kunnen pijnlijke gewrichten krijgen door vocht. Daarnaast brengt een hoge luchtvochtigheid dus schade aan je huis.

Ventilatie met en CTA-systeem

Voelen de muren vochtig aan? Dan is het heel belangrijk om goed te ventileren. Murprotec heeft een luchtbehandelingssysteem ontwikkeld waardoor de lucht het belangrijkste leefgedeelte van je woning iedere paar uur ververst. Dit CTA systeem zorgt ervoor dat de vuile binnenlucht van jouw huis wordt vervangen door gefilterde buitenlucht. Het ventileren van de woning is dus noodzakelijk om een gezond leefklimaat te kunnen creĆ«ren. Een goed werkend ventilatiesysteem wordt hierdoor steeds belangrijker. Wil je meer weten over het CTA systeem van Murprotec? Kijk dan op de website via murprotec.nl en download dan gratis de brochure.