Overbieden

Overbieden huis of een bod doen boven de vraagprijs gebeurd steeds vaker. Hoeveel kan u hoger bieden dan de vraagprijs zonder dat u zelf geld hoeft in te brengen en in gevaar komt? 

Het bedrag dat u kan overbieden is afhankelijk van de marktwaarde nieuwe woning, de vraagprijs, overwaarde van de oude woning en uw eigen geld. Hoger bod doen dan de vraagprijs en alles weten over marktwaarde en bieden met meerdere bieders? U krijgt maar 1 kans, lees snel verder hoe LexWonen dit aanpakt.

Vraagprijs woning heeft niets te maken met woningwaarde!

Laat u zich niet afleiden door de vraagprijs. Weet dat de bank geen belangstelling heeft voor de vraagprijs van een woning. Het is het bod ten opzichte van de woningwaarde en het bedrag aan financieringsvoorbehoud die bepalen of de koop en de hypotheek lukt. Hoe minder hypotheek u nodig heeft des te meer kans op slagen, u moet dat wel aangeven door bedrag aan financieringsvoorbehoud aan te passen in de koopakte.

Tot aan de woningwaarde kan u dus altijd overbieden. Hoger bieden kan dus wel maar dan met eigen geld of met overwaarde van de oude woning. Heeft u te weinig spaargeld of overwaarde? Kijk hier eens voor een hypotheek met broer of zus.

Hoeveel boven de vraagprijs bieden?

Bent u starter ga dan nooit  zelf een hoger bod uitbrengen op uw droomhuis als er meerdere bieders zijn. Overbieden op een huis door flink boven de vraagprijs te bieden geeft u geen garantie dat u niet overboden wordt door anderen. Het bedrag aan financieringsvoorbehoud is meestal doorslaggevend of het huis u gegund wordt, en daar kunnen wij aan werken.

Een bod boven de vraagprijs is geen standaard verhaal voor een starter. Er is geen vast percentage wat u kan aanhouden om te overbieden op een huis als er meerdere partijen zijn. Hoogste bod uitbrengen is een kunst, let op.

Overbieden boven de woningwaarde zonder eigen geld of overwaarde

Het overbieden op een huis zonder dat u overwaarde heeft op de oude woning en zonder spaargeld is kansloos. Uw hypotheek wordt afgewezen maar u heeft wel de kosten. Vraag altijd aan LexWonen of u kans heeft.

Oplossing overbieden of hoger bod op woning

Overbieden op een huis is de oplossing maar u moet dan wel de marktwaarde weten zodat u weet welk bod u kan uitbrengen. Hoger bieden dan de vraagprijs is dan makkelijker.

⇒ Heeft u eigen vermogen of overwaarde op uw huidige woning?

Ook in dat geval is het belangrijk om te weten hoeveel u op een huis kan of gaat overbieden. U wil toch afwegen of overbieden op dat huis wel meerwaarde heeft voor u. Ik zeg er bij dat u op dit moment in geheel Nederland moet overbieden op een huis. Voor een doorstromer die overwaarde heeft is er wel een vast percentage wat hij maximaal kan gebruiken voor een hoger bod.

Dit zijn waardevolle tips. Let op! Beschouw overwaarde niet als eigen geld maar als een technisch middel om ander huis te kunnen kopen. LexWonen helpt u met een overbieden huis strategie op een te koop staand huis. Hoger bieden kan met of zonder overwaarde. Lees hieronder de gouden regels m.b.t. overbieden op een huis!

Hoeveel kan ik maximaal overbieden?

Koopt u uw eerste eigen woning?

  1. Wij helpen met een hoger bod op een huis die gemaximaliseerd is aan uw toetsinkomen, met een maximum hoogte tot aan de marktwaarde van de woning inclusief uw eigen inbreng indien mogelijk. Wij onderzoeken dit geheel vrijblijvend voor u. Denk ook aan schenkingen van familieleden en kennissen, dit kan u gebruiken om te overbieden op een huis. Zelfs een huis kopen met ander stel behoort tot de mogelijkheden.Bent u doorstromer?

  1.  Hoeveel kan u als doorstromer overbieden als u overwaarde heeft op de oude woning? Het bedrag dat u kan overbieden is uw maximale hypotheek op inkomen vermeerderd met 90% van de marktwaarde van uw huidige woning minus de huidige hypotheekstand.

Vraagprijzen stijgen harder dan woningwaarde

Huizenprijs stijgt sneller dan u kan sparen

Vanaf 2019 is het steeds hoger bieden op een huis en het hoogste bod met de beste ontbindende voorwaarden wint. Het verschil tussen de vraagprijs en de woningwaarde moet u met eigen geld betalen of met de overwaarde. Ook in 2021 zal het overbieden op een huis grotere vormen gaan aannemen, ook bieden zonder voorbehoud gebeurd steeds vaker.

Verwachting van stijging koopwoningen medio 2021

In 2021 verwacht men gemiddeld een prijsstijging van 11 % op een koophuis. Op een gemiddelde koopsom van € 400.000,- zal u dus € 44.000 dit jaar moeten sparen, dus € 3666,- per maand. Dat gaat u niet redden anders had u al een huis gekocht. Huis kopen blijft de beste optie maar dan moet u roeien met de juiste riemen en professioneel overbieden door hoger bod met juiste voorwaarden. 

Belangrijk voor bieden boven de vraagprijs

Wat u moet weten!

Wanneer kan ik wel een hoger bod uitbrengen en wanneer is dat niet verantwoord? Vaak denken kopers dat het bieden boven de vraagprijs weggegooid geld is. Maar is overbieden op een woning altijd slecht voor de koper? Wat moet u weten van een woning als u deze wil overbieden en als u niet al teveel geld heeft? Hoeveel kan u als starter maximaal hoger bieden dan de vraagprijs?

Wat is een mooi openingsbod en waar ligt het gevaar bij hoger bieden? Ik zeg altijd dat u genoeg moet overbieden zodat u eigenaar wordt. Het ultieme bod is overbieden met beschikbare overwaarde of eigen geld zodat u eigenaar wordt.

Het feit dat u waarschijnlijk meer betaald dan de marktwaarde dat maakt niet meer uit, die tijd is voorbij. Uw geboden bod is legaal omdat u heeft overboden met eigen geld of overwaarde. Overbieden huis betekent meer betalen dan de vraagprijs en vaak ook een veel hoger bod dan de marktwaarde.

+ Van stap naar stap in juiste volgorde overbieden huis

Weet u dat de meeste kopers beginnen bij stap 5? Weet u dat als u op deze wijze begint dat u een kans heeft van 57,5% dat het fout gaat in de acceptatie?

Het gaat fout omdat de hypotheekverstrekker documenten gaat opvragen die vermeld zijn in stap 1 tot en met 4. Hierdoor moet altijd uitstel van financiering aan de verkoper gevraagd worden.

Verkopers zijn hier niet blij mee en hoeven dit niet altijd te pikken. Andere kopers liggen op de loer maar u heeft al wel kosten gemaakt, laat het niet zover komen.

Overbieden huis door hoger bod en lager voorbehoud van financiering!

Hoe trek je toch de woning naar je toe ondanks dat je niet de hoogste bieder bent? Ik probeer u dit simpel uit te leggen zodat u de logica begrijpt. Even terug naar het voorbehoud van financiering, wat is ook al weer precies de bedoeling daarvan?

Voorbehoud van financiering betekent dat de koop niet doorgaat als de bank niet akkoord gaat met uw voorstel en u ontvangt dan een afwijzing. Als u dus uitsluitend het bod noemt en zegt: “onder voorbehoud van financiering”, dus zonder het bedrag van het financieringsvoorbehoud. U kan dan net zo goed geen bod doen. De makelaar zal u als laatste afbellen dat de keuze op een ander is gevallen met betere voorwaarden.

Buiten het feit om dat u totaal geen controle heeft over uw hoger bod en de voorwaarden is het fout om zo te bieden. 

Even kort door de bocht hoe Jan met de pet een bod doet met overbieden. Stel dat het om een koopwoning gaat van € 500.000,- en Jan heeft overwaarde van € 100.000 op zijn oude huis, of Jan is starter maar heeft € 100.000,- aan spaargeld. Jan kan tot € 500.000,- aan hypotheek ontvangen. Hij wil die € 100.000,- inbrengen om te overbieden op een huis. 

Jan mailt de makelaar het volgende:

Geachte heer Makelaar, graag wil ik een bod uitbrengen op Schoolweg 82, 3921CG ter Elst(U).  Mijn bod is € 550.000,-  onder voorbehoud van financiering. Ik hoop dat het hogere bod voldoende is om te kunnen kopen. Overdracht ongeveer over 4 maanden. 

Sinds 2020 kan u op deze manier al niet kopen. Hoe moet je dan wel overbieden met een hoger bod?

Aankoopsom minus overwaarde is financieringsvoorbehoud

Zo moet u het bod gaan uitbrengen 

Graag wil ik een bod uitbrengen van € 550.000,- onder voorbehoud van financiering van € 450.000,-, overdracht nader overeen te komen, wanneer het de verkoper uitkomt, einde citaat!

Wat zegt u met dit verhoogde bod en de ontbindende voorwaarden? U verteld met dat ene woordje 3 belangrijke zaken aan de makelaar:

  • Een hoger bod van € 50.000,-
  • Doordat u zelf geld inlegt kan het voorbehoud van financiering naar beneden (€ 50.000)
  • Dat u voldoende heeft aan een taxatie van € 450.000,- om een akkoord van de bank te krijgen.

U koopt voor € 550.000 en u vraagt een hypotheek aan voor € 450.000,-! Snapt u m? U geeft aan dat u deze € 100.000,- zelf betaald. Voor de verkopend makelaar is dat positief omdat:

  1. Taxatierapport minimaal € 450.000 moet zijn en dat gaat u wel redden. Omdat u zelf € 100.000,- inlegt moet u het voorbehoud van financiering naar € 450.000 zetten, niet vergeten want daardoor haalt u de woning binnen. Het is niet alleen het bod!
  2. Hypotheekschuld t.o.v. waarde woning is heel mooi, dat hebben banken graag. Kans op afwijzing is nihil. Hoe lager de hypotheekschuld is ten opzichte van de woningwaarde hoe meer u kans maakt. Verkopende makelaars snappen dit ook en zoeken hier ook naar.

Ziet u dat u door dat ene bedrag te vermelden van voorbehoud van financiering ( € 450.000,-) een heel circus heeft opgebouwd welke veel duidelijker is voor verkopend makelaar en verkoper. Op een huis overbieden door hoger bod en mooie voorwaarden heeft u veel meer kans.