Stopcontacten

In dit artikel leest u meer over het gebruik van stopcontacten en de kindveiligheid hierom. Tevens leert u ook meer over outdoor stopcontacten van Schneider Electric.

Veilig Gebruik van Stekkers en Stopcontacten

Bij het insteken of losmaken van de stekker en het snoer van een apparaat uit een stopcontact moet u de basis van de stekker veilig vasthouden. Trek niet alleen aan het snoer als u het uit het stopcontact wilt trekken, want dat kan u schade veroorzaken. Aan koorden trekken van een afstand en onder een hoek zorgt ervoor dat de draden kunnen breken en stekkers kunnen worden gebogen, maar het stopcontact kan ook worden beschadigd. Zelfs met een elektrisch systeem dat voldoet aan alle veiligheidsnormen, is het belangrijk om nooit stopcontacten met natte handen aan te raken. Water is een geleider en verhoogt de kans op elektrocutie. Elektriciteit en vocht gaan niet samen. 

Stopcontacten en Kinderen 

Elk jaar raken veel kleuters gewond als ze onschuldige voorwerpen in stopcontacten plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan potloden die zij gebruiken tijdens het tekenen, of een haarknipje dat ze hebben gevonden ergens. Huiseigenaren met kinderen moeten ongebruikte stopcontacten bedekken met kindveilige plastic veiligheidsstekkers of andere producten die zijn ontworpen om kinderen tegen ongevallen te beschermen. Zo kunt u met een gerust hart uw kinderen in uw huis rond laten dwalen.

Outdoor Stopcontacten

Alle hier besproken veiligheidstips voor stopcontacten gelden ook voor stopcontacten buiten. Een circuit tester die u kunt vinden in de lokale bouwmarkt zal bepalen of elk van de outdoor stopcontacten zijn geaard. Bij niet-afgeronde stopcontacten moeten de bedradingen worden laten vervangen. Het is vooral belangrijk voor outdoor stopcontacten dat ze worden geaard, omdat blootstelling aan het weer de risico’s op elektrische schade kan verhogen. Huiseigenaren kunnen de kans op ongevallen en branden verminderen door periodiek te controleren en vervolgens eventuele gebreken in stopcontacten te repareren, maar indien reparaties nodig zijn huur dan een elektricien in, het loont om een professionele dienstverlener te gebruiken. 

Wil je meer weten over outdoor stopcontacten? Bekijk de website van Schneider Electric op https://nlshop.se.com/