Terrasoverkapping – beschermd tuinzitje

Zit je graag in je tuin? Op een mooi terras? En baal je dan dat het gaat miezeren, net nadat je met een kop lekkere thee daarop even wilt gaan zitten omdat je tuinplanten zo lekker ruiken. Dan was een overkapping wel handig geweest. Een terrasoverkapping vindt ook geregeld zijn weg in tuinen. Meestal zonder zijwanden. Al staan die snel rond je overkapping, hout of aluminium profielen die ingevuld zijn met glaswerk of doorzichtige kunststof screens.

Hoe ga je de terrasoverkapping gebruiken?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Voor de een is een overkapping een mooie droge stalplek voor fietsen, scooters en kinderdriewielers. De ander ziet zo’n overkapping meer als een beschermende kap die teveel zon en teveel regen tegenhoudt als hij of zij aan het barbecuën gaat of op de loungebank aan het chillen is. Gebruik je je overkapping om echt te recreëren, dan is het handig om ook een paar wandjes te plaatsen. Zo kun je ook een te sterke wind van je terras houden. Je eerste keuze is dus wat voor materiaal jouw overkapping moet krijgen.

• Aluminium

• Zachthout

• Hardhout

• Smeedijzer

Typen terrasoverkapping

Hout staat altijd goed in de tuin en geeft een landelijk gevoel. Hardhout is beter, zachthout kan maar vergt wel redelijk wat onderhoud. Smeedijzer is sierlijk maar vrij duur en aluminium is bijna onderhoudsvrij en toont modern. En dan ga je kijken welk model je iets toelijkt.

• Geheel open terrasoverkapping

• Overkapping met 1 of twee gesloten wanden 

• Overkapping met alle wanden gesloten (schuifpui)

Ga je echt alle wanden sluiten, kies dan wel voor een grote overkapping. Anders voel je je snel opgesloten.

Wikken en wegen

Zet de nadelen van een terrasoverkapping tegenover de voordelen. Heb je een kleine tuin, besef dat die door zo’n gebouwtje nog kleiner wordt, ook al bouw je de overkapping boven je huidige terras. Ga je er meer door in de tuin zitten of is het meer voor de sier. In dat geval betaal je daar een prijs voor en moet je bedenken of dat geen nodeloze kosten zijn. Heb je kinderen met fietsen en buitenspeelgoed. Bedenk dat dat die rijwielen zomaar ineens onderdak kunnen komen bij je nieuwe overkapping. En dat er dan geen lounge set meer naar toe kan worden gebracht. Er zijn natuurlijk veel voordelen. Een goede zonwering, veel handiger dan een zonnescherm dat bovendien je ook veel zicht ontneemt. Een geste om meer buiten te gaan zitten, gezond voor lijf en leden. Veel overkappingen houden ook goed Uv-stralen tegen. Je bouwt bijna altijd vergunningsvrij en het geeft je huis een meerwaarde; handig voor bij een eventuele verkoop.

De kosten

Er is geen eenheidsprijs voor een terrasoverkapping te geven. Heb je de bevloering van het terras al liggen of niet? Wil je een standaardformaat of er eentje op jouw formaat speciaal laten maken. Wordt het een deels gesloten overkapping of geheel open? Komt er een terrasverwarmer in, LED-verlichting of andere technische zaken? Een erg eenvoudige overkapping komt je snel op 1.000 euro te staan. Beter is het om uit te gaan van minimaal 1.400 tot 1.500 euro voor een duurzame overkapping. Extra’s zoals een lamellen overkapping brengen de prijs omhoog.

Toch niet helemaal wat je zoekt? Bekijk dan ook eens lamellen overkapping.