Tips bij het kiezen van een koelkast

Als je op zoek gaat naar een koelkast merk je vanzelf dat er veel verschillende soorten en maten koelkasten zijn. Hieronder vind je enkele tips die je kan gebruiken bij het kiezen van de beste koelkast.

Een koelkast gaat gemiddeld 8 jaar mee. Hoe ouder de koelkast wordt, hoe hoger je energierekening per jaar wordt. Een koelkast staat de hele dag aan, waardoor het aandeel van je koelkast in je energierekening hoog is. Je kan dus een hoop energie besparen. Daarom is het geen slecht idee om op zoek te gaan naar een nieuwe koelkast.

Vrijstaand of inbouw?

De eerste stap is vrij makkelijk, zoek je een inbouwkoelkast of een vrijstaande koelkast? Met een inbouwkoelkast wordt je keuze meteen beperkt want je moet deze aanpassen aan de keuken. De hoogte en diepte van de koelkast moeten kloppen bij de ombouw.

Bij een vrijstaande koelkast is de keuze groter en liggen de prijzen lager. Je hebt dan alle vrijheid om een model die het beste past bij jouw wensen.

Vriesvak of losse vriezer?

Daarna moet je voor jezelf bedenken of er ook een vriesvak in je nieuwe koelkast moet zitten of liever een losse vriezer wil. Een koelvriescombinatie bespaart direct ruimte in je huis. Daarnaast is een koelkast met vriesvak ook goedkoper dan 2 losse apparaten. Het nadeel van een vriesvak is dat je minder ruimte hebt dan bij een losse vriezer.

Energie label

Een koelkast staat altijd aan. Een energiezuinige koelkast verdient zichzelf dan ook best wel snel terug. Kies altijd voor een A++ of een A+++ variant. Deze hebben een hogere aanschafprijs, maar die verdien je zo terug. De energieklasse vind je je terug op het energielabel, waar je ook informatie kan vinden over de inhoud en het geluid.

De inhoud van een koelkast verschilt van 100 liter tot meer dan 400 liter. Er wordt geadviseerd om ongeveer 50 liter per persoon te rekenen.

Als je al deze 4 stappen hebt doorlopen kan je nog letten op merk en fabrikanten, de winkel en het gebruikt gemakt. Eldi.be heeft een ruim aanbod aan koelkasten. Daarnaast profiteer je bij Eldi van 5 jaar garantie en de beste prijs/kwaliteit. Kijk op de online webwinkel via Eldi.be