Tuin ontwerpen

Het is verstandig om eerst een tuinontwerp te maken voordat je een nieuwe tuin laat aanleggen. Hiermee voorkom je problemen tijdens het aanleggen van de tuin doordat je tegen zaken aanloopt waar je eigenlijk nog niet goed over hebt nagedacht. Daarnaast kun je met een tuinontwerp ook de kosten beter inschatten, waardoor je van tevoren ook een beter beeld hebt of het allemaal wel binnen je budget past. Wel je zelf een tuinontwerp maken? Hieronder volgen een aantal tips hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Inspiratie

Begin met het uitzoeken van wat je zelf wel en niet mooi vindt. Ga op zoek naar tuin ideeën door bijvoorbeeld online foto’s van tuinen te bekijken. Of loop eens een rondje door je buurt om te zien wat anderen zoal met hun tuin doen. Bewaar de foto’s van tuinen, materialen en kleuren die je ook graag voor je eigen tuin zou gebruiken, zodat je deze kunt gebruiken tijdens het maken van je tuinontwerp.

Tekening op schaal

Het is een goed idee om je tuinontwerp op schaal te tekenen. Dit is wel iets meer werk, maar er zitten veel voordelen aan vast. Met een tekening op schaal kun je bijvoorbeeld goed inschatten of alles wel in je tuin past, en niet later blijkt dat een tuinhuisje toch wel erg veel ruimte van je tuin in beslag neemt. Geef daarnaast in de tekening ook aan waar de ramen en deuren in je woning zitten, zodat je ook gelijk een goed beeld krijgt van de zichtlijnen in je tuin. En vergeet niet een aantal kopieën te maken van je tekening op schaal, zodat je deze makkelijk kunt hergebruiken voor nieuwe ontwerpen en niet steeds helemaal opnieuw hoeft te beginnen.

Grote elementen eerst

Teken eerst de grote elementen die je in je tuin wilt hebben in je ontwerp, zoals een terras, overkapping, tuinhuis of vijver. Zodra je deze op de gewenste plaats hebt staan, kun je de rest van de tuin daaromheen ontwerpen. Dan weet je zeker dat alles past en hoef je niet opnieuw te beginnen als blijkt dat het toch niet goed past.

Tuinafscheiding

De tuinafscheiding die je kiest heeft een grote impact op de sfeer van je tuin. Zo heeft een groene haag of heg een hele andere uitstraling dan een houten of betonnen schutting. Daarnaast zorgt tuinafscheiding ook voor privacy, dus wanneer je dicht op je buren woont is de juiste tuinafscheiding ook van belang. Je kunt dan beter kiezen voor een dichte en hoge tuinafscheiding zoals een schutting, zodat je buren niet rechtstreeks je tuin in kijken. Woon je wat vrijer? Dan is een lage tuinafscheiding zoals een tuinhek of haag misschien een betere optie, zodat je wat verder van je af kunt kijken als je in de tuin zit.

Beplanting

Tijdens het maken van het tuinontwerp is het ook een goed idee om de beplanting alvast uit te kiezen en in te tekenen. Begin met de locaties voor de perken en borders, en kies daarna de planten uit die je daar wilt aanbrengen. Houd hierbij ook rekening met zaken zoals de hoeveelheid zonlicht en de soort grond, zodat je planten uitkiest die het goed zullen doen onder die omstandigheden.