Volwassen Nederlanders slapen gemiddeld 7 tot 9 uur per nacht. Hoe ouder je wordt, hoe minder je zult slapen. Ongeveer een kwart van Nederlanders geeft aan slecht te slapen, bijna de helft van deze groep geeft aan dat slecht slapen het dagelijks functioneren hindert. Op deze pagina kijken we naar REM-slaap, het circadiaan ritme en zoeken we uit of ze in Spanje echt een siësta houden.
Wat is REM-slaap?
REM is naast een band die vooral in de jaren negentig populair was ook een vorm van slapen. Het staat voor Rapid Eye Movement, je ogen bewegen heel snel terwijl ze gesloten zijn. Dit is de periode waarin we dromen, lichamelijk rustig zijn maar onze hersenactiviteit juist hoger ligt. Er wordt verondersteld dat we zo emoties en ervaringen kunnen verwerken. Dieren maken ook REM-slaap mee. In een onderzoek waarin muizen steeds wakker werden gemaakt tijdens de REM-slaap zouden ze binnen 4 tot 6 weken komen te overlijden. Niet voldoende REM-slaap kan dus levensgevaarlijk zijn. Slapen met licht heeft negatieve gevolgen op het slaapritme, de ruimte verduisteren is daarom beter voor je lichaam en geest.
Wat is het circadiaan ritme?
Volgens het circadiaan ritme werkt onze biologische klok ongeveer op een cyclus van 24 uur. Dit komt goed uit omdat een dag ook uit 24 uur bestaat. Jouw lichaamstemperatuur werkt bijvoorbeeld volgens het circadiaan ritme. Laat in de middag is je temperatuur op het hoogtepunt, 2 uur na het inslapen daalt de temperatuur tot het laagste punt.
Binnen een sociale omgeving zal het lichaam zich aanpassen op de omgeving. Als je in een drukke stad woont zal je ritme anders verlopen dan op een afgelegen locatie. Ook zaken als de hoeveelheid licht en de temperatuur spelen een rol in het ritme dat we volgen. Met zonverduisterende gordijnen kun je dag en nacht meer volgens een standaard ritme indelen. Of je kiest bewust voor een ander ritme, bijvoorbeeld als je in de avond of nacht moet werken.
Waarom zijn niet alle dagen even lang?
Iedere dag is 24 uur, waarom spreken we dan van lange en korte dagen? Dit is een verwijzing naar de zonsop- en ondergang. De langste dag ligt ieder jaar rond 21 juni en de kortste dag op 21 december. Het verlengen of verkorten van daglicht gaat niet exact lineair, tot 20 maart zullen dagen sneller ‘langer’ worden dan de periode van 20 maart tot 20 juni. Dit komt omdat de aarde een beetje scheef staat ten opzichte van het vlak waarin we rond de zon draaien.
Met verduisterende gordijnen kun je zelf controle nemen over de daglengte. Zo kun je met elektrische raamdecoratie instellen dat de gordijnen in de zomer vroeger sluiten omdat je kinderen bijvoorbeeld moeten gaan slapen. Met smart lights die kunnen variëren tussen warm-wit en koel-wit licht kun je zonsondergang simuleren.
Slapen Spanjaarden echt overdag?
De term ‘siësta’ is onlosmakelijk verbonden met Spanje. Slapen ze echt allemaal in de middag in de huidige 24-uur economie? In Ador, Valencia werd in 2015 een wet ingevoerd waarbij inwoners het recht hadden in de middag een dutje te doen tussen 2 en 5 uur in de middag. Toch heeft 60% van de Spanjaarden nooit tijd uitgetrokken voor een middagdutje en ze werken gemiddeld langer dan Britten en Duitsers. De siësta komt zelfs oorspronkelijk uit Italië, waar de Romeinen tussen 1 en 3 zouden rusten. Eventjes de stoom van ketel blazen in de middag komt met name voor in warme landen, waar ze vaak ook later eten dan in landen waar een lange pauze in de middag ongebruikelijk is.
Hoe lang duurt een dag?
Op 24 april 2021 kwamen er 15 vrijwilligers uit een grot waar ze 40 dagen hadden doorgebracht zonder daglicht of een klok. Met dit experiment genaamd “Deep Time” was het de bedoeling om de interne tijdklok van mensen te bepalen. De vrijwilligers hadden zelf geen idee hoe lang ze in de grot opgesloten zaten, iedereen dacht dat de periode korter was dan 40 dagen. Alle deelnemers bleken een intern ritme te hebben dat langer was dan 24 uur per etmaal, de dagen werden ook steeds iets langer. Niet iedereen had een ‘even lange dag’, wel bleef iedereen ruim boven de 24 uur.
Deze resultaten zijn overigens niet nieuw, in een wetenschappelijk onderzoek uit 1974 bleek eveneens dat proefpersonen zonder besef van tijd een langere dag doorbrachten dan de 24-uur cyclus die normaal is voor ons. Er zijn in de loop der jaren meerdere onderzoeken zoals deze uitgevoerd met vergelijkbare resultaten.
Voor de meeste mensen is het natuurlijk niet mogelijk dat ze iedere dag wat later op het werk verschijnen, toch kun je met een set PoweredBlinds voor het raam wél de controle over je nachtrust nemen. Of je dagrust, wat je wilt. Welterusten!
Recente reacties