Verticaal tuinieren doe je zo: 5 tips

Heb je een kleine tuin, maar houd je wel van veel planten? Ga dan de hoogte in! Met verticaal tuinieren kun je zowel binnen als buiten op een creatieve manier tuinieren. Als je zelf iets wil maken kun je op veel manieren aan de slag, maar ook zijn er aanbieders die kant en klare oplossingen aanbieden. In dit artikel lichten we diverse ideeën toe. 

1.Voor iedere tuin geschikt

Als je een balkon of een klein stukje grond aan huis hebt, heb je weinig vierkante meters aan tuin. Zeker als je bijvoorbeeld een terrasoverkappingen hebt, dan houd je nog iets minder tuin over. Gelukkig kun je nog altijd de hoogte in gaan. Ook al heb je maar een paar vierkante meter, er valt altijd wel iets aan de muur te hangen, of gebruik  de balkonreling op een slimme manier.

2. Verticale tuin kopen

Als je geen zin of tijd hebt om zelf iets leuks in elkaar te knutselen, dan is er genoeg te koop op het gebied van verticaal tuinieren. Zo zijn er groenschermen verkrijgbaar waar bloembakken in verwerkt zijn. Er zijn ook varianten waarbij een irrigatiesysteem verwerkt zit in het geheel. Wil je het iets uitgebreider aanpakken? Dan kun je ook een heuse hoogwaardige ‘outdoor greenwall’ bestellen welke een bedrijf thuis komt plaatsen aan een muur. Deze groene muur komt zelfs met een automatisch irrigatiesysteem. Dit zou bijvoorbeeld kunnen met tuinoverkappingen

3. Ook voor binnenshuis

Ook in huis kun je op creatieve manieren verticaal tuinieren. Zo kun je bijvoorbeeld een levend schilderij met planten ophangen aan een muur. Een boekenkast als organische roomdivider? Dat kan, stop hem gewoon lekker vol met allerlei plantensoorten. Dit kunstje kun je ook toepassen bij een dressoir of een oud bureau, waarbij je enkele lades uitschuift en deze gebruikt als plantenbak. Ook kun je denken aan een ladder of een rek, gevuld met leuke plantsoorten. 

4. Doe-het-zelf ideeën

Op Google en Pinterest staan talloze leuke ideeën voor verticaal tuinieren. Zo kun je een simpele pallet  schuin rechtop zetten en daar een kleurrijke plantenbak van maken. De onder- en achterkant kun je dichtmaken met een worteldoek en daarna opvullen met potgrond. Vervolgens kun je er bijvoorbeeld najaarsviolen, grassen, heuchera, struikheide of andere leuke planten in verwerken. Ook kun je met petflessen leuke creaties maken. Vul ze op met zand, maak er een opening in of zaag ze doormidden en hang ze op. Op een vergelijkbare manier kun je ook andere materialen zoals dakgoten, verfblikken, of een schoenenorganizer prima hergebruiken. 

5. Verticale moestuin

Ook als je weinig ruimte hebt kun je door verticaal te tuinieren ook best aardig groente en kruiden verbouwen. Geschikte soorten voor je verticale moestuin zijn onder andere aardbeien, tomaten, peterselie, radijsjes, sla en wortel. Deze manier is ook geschikt voor binnenshuis, bijvoorbeeld voor het raam, zodat er ook genoeg licht op de gewassen schijnt.