Vochtprobleem in huis: wat kun je doen?

Vocht in huis is onvermijdelijk. We produceren door dagelijkse activiteiten al circa tien liter vocht per dag. Dan is uitgebreid koken of douchen nog niet eens meegeteld. Ook huisdieren en planten kunnen de hoeveelheid vocht in huis beïnvloeden. Als er goed geventileerd wordt, zal dit verder geen probleem zijn. Daar gaat het echter vaak mis. Zie je steeds vaker condensvorming aan de binnenkant van de ramen? Heb je misschien zelfs al de eerste schimmelhaarden ontdekt in huis? Wees je er dan goed van bewust dat te veel vocht in huis erg schadelijk kan zijn. Zowel voor de gezondheid als het huis zelf. Daarom is het van belang om ieder mogelijk vochtprobleem zo snel mogelijk op te lossen. Maar wat kun je doen tegen iets wat zo ongrijpbaar lijkt als vocht? 

Hoe herken je een vochtprobleem? 


Maar hoe weet je eigenlijk of je een vochtprobleem hebt in huis? Er zijn verschillende signalen waar je dit aan kunt merken:

  • Schimmelplekken op de muren, ramen of het plafond 
  • Een nare, muffe geur in huis 
  • Condens op de ramen 
  • Stijgend energieverbruik 
  • De was in huis lijkt veel minder snel te drogen 
  • Gezondheidsproblemen: gevoelige ogen, huidirritaties, meer last van allergieën, chronische verkoudheid, luchtwegenproblemen en slechte weerstand

Kies voor een mechanisch ventilatiesysteem 


We kennen allemaal wel de noodzaak van voldoende ventileren. Helaas lijken veel mensen genoegen te nemen met enkel het openzetten van een raampje tijdens het koken, douchen of bij het opstaan. Natuurlijk zorgt dit voor ventilatie, maar het is maar zelden voldoende. Het is voor een gezond binnenklimaat van belang dat er 24/7 toestroom is van schone lucht. Een mechanisch ventilatiesysteem is dan ook noodzakelijk. 

Zorg er tevens voor dat tijdens het koken of douchen het ventilatiesysteem nog een tandje hoger wordt gezet. Op die manier wordt nóg meer vochtproductie voorkomen en zal de lucht direct gefilterd worden. 

Verminder de vochtproductie in huis 

Het vochtprobleem wordt mede veroorzaakt door de wijze waarop we steeds meer vocht zijn gaan produceren door de jaren heen. Natuurlijk kan je dit nooit geheel voorkomen. Het is niet mogelijk om simpelweg te stoppen met ademen of je metabolisme te remmen. Er zijn echter wel enkele dingen die je kunt doen om de vochtproductie in huis wat te verminderen. Kook bijvoorbeeld enkel met de deksel op de pan. Probeer ook om vochtige was zoveel mogelijk buitenshuis te hangen. Zo vermijd je eenvoudig de productie van extra vocht in huis. 

Schaf een goede afzuigkap aan 


In veel keukens wordt de afzuigkap nog wel eens vergeten. In veel gevallen werkt deze ook niet voldoende. Tijdens het koken wordt er echter heel veel vocht geproduceerd. Wanneer dit vocht geen kant op kan, zal het in de rest van de woning terecht komen. Dit leidt tot enorm veel condensvorming. Wanneer de ramen en muren te lang vochtig blijven, ontstaat er mogelijk zelfs veel schimmel. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid. Daarom is een goede afzuigkap onmisbaar in iedere keuken. Combineer dit met een mechanisch ventilatiesysteem die tijdens het koken op de hoogste stand wordt gezet.