Vochtproblemen in huis

Herkennen

Vochtproblemen in huis zijn redelijk makkelijk te herkennen. De eerste tekenen van een vochtprobleem zijn bijvoorbeeld het afbladderen van de verf of het pleisterwerk van de muren. Daarnaast is er vaak een muffe en vochtige lucht te ruiken wanneer het te vochtig is in huis. Als er al langer te veel vocht in uw huis aanwezig is zou het ook kunnen zijn dat er schimmels of bacteriën aanwezig zijn. Dit kan heel schadelijk zijn voor de gezondheid als hier niets aan wordt gedaan. Daarnaast kan een te hoge luchtvochtigheid ook leiden tot schade aan uw huis of aan uw spullen. Het is natuurlijk zonde als dit te laat wordt aangepakt en voorkomen kan worden.

Oorzaken

Er zijn allerlei verschillende soorten oorzaken waardoor de vochtigheid in een huis te hoog is. Het zou bijvoorbeeld kunnen liggen aan lekkage, waardoor het redelijk makkelijk opgelost kan worden. In dit geval is het teveel aan vocht een symptoom van het probleem en niet het probleem zelf. Een andere situatie zou kunnen zijn wanneer het teveel aan vocht komt door optrekkend vocht of infiltratie van vocht. Dit kan lastiger zijn om aan te pakken, doordat de precieze locatie van het probleem soms lastig aan te wijzen of lastig bereikbaar is. Hoe lastiger het probleem te vinden is, des te lastiger het ook op te lossen is.

Aanpak

Er zijn verschillende opties om te veel vocht in huis aan te pakken. Het is echter wel afhankelijk van de oorzaak van het vocht welke aanpak het beste werkt en het meest geschikt is voor het oplossen van het probleem. Zo zou het kunnen zijn dat een luchtbehandeling de geschikte oplossing kan zijn, of zou het kunnen zijn dat de muren meer vocht tegen moeten houden, waardoor deze geïnjecteerd kunnen worden met een vloeistof om water tegen te houden.