Waar Cortenstaal gebruikt voor kan worden

Cortenstaal, het uiterlijk biedt een roestige, verjaarde look maar naast het design, waarvoor wordt deze staalsoort nou precies zoveel gebruikt? In dit blog neem ik je mee in de wereld van Cortenstaal en benoem ik voordelen en oorsprong van deze legering.

Wat is Cortenstaal nu precies?

COR-TEN-staal, ook wel bekend als Cortenstaal is een metaallegering. Cortenstaal bestaat uit ijzer waaraan fosfor, silicium, koper en chroom is toegeoegd. Cortenstaat is ongeveer net zo stel als andere gelegerde staalsoorten met als voorbeeld roestvast staal. De staatsoort staat bekend om de bruinte roestkleur wat het uiterlijk van het staat typeert. Hiernaast kan Cortenstaal onder de meest extreme weersomstandige omgevingen overleven omdat het weervast staal is. Wie bang is voor de roestkleur hoeft niet bang te zijn voor Cortenstaal. Cortenstaal heeft namelijk een beschermende oxidehuid waardoor het materiaal niet doorroest.

Waar is Cortenstaat ontwikkeld?

In de jaren 30 is de innovatieve Cortenstaal staallegering in de verenigde staten gepanteteerd door Byramji D. Saklatwalla. Hierna is de staallegering verder ontwikkeld door de US Steel corporation. Cortenstaal komt vanaf de naam CORT-TEN waarbij CORT staat voor corrosie resistent en TEN voor treksterke. In europa wordt Cortenstaal geproduceerd in Duitsland door Hüttenwerke Oberhausen AG.

Waar zie je Cortenstaal in toegepast worden

Cortenstaal wordt voornamelijk in architectuur, constructies en de scheepsbouw gebruikt. Een voorbeeld hiervoor is de US steel tower in Ptttsburg, VS. De toren is gebouwd in de jaren 70 met maar liefst 64 verdiepingen en een hoogte van 256 meter. De stalen constructie gemaakt van Cortenstaal is met opzet blootgesteld aan het weer om het corrosie-effect op te wekken.

In Nederland zien we ook Cortenstaal terugkomen in architectuur, de fietsbrug in Zoetermeer over de Leidschendamseweg bijvoorbeeld. Deze brug is volledig gemaakt van cortenstaal met een roestig uiterlijk. Hiernaast zien we in Nederland de Cortenstaal ook terugkomen in Groningen, de koepelbioscoop van DOT is grotendeels gemaakt van Cortenstaal.