Waar moet je op letten bij een nieuwe inbouw koelkast?

Bij het kopen van een vrijstaande koelkast is het al belangrijk om op verschillende punten te letten, maar bij een inbouw koelkast geldt dat al helemaal. Het moet namelijk precies in en bij de (ruimte in) keuken passen waar je de koelkast inbouwt. In deze blog lees je meer over de punten waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe inbouw koelkast.

Het formaat

De inbouw koelkast zal in een daarvoor bestemde nis worden geplaatst. Daarom is het erg belangrijk om rekening te houden met de hoogte, breedte en diepte van de koelkast en de nis. Heb je al een inbouw koelkast en ga je deze vervangen? Gebruik dan de maten van de huidige koelkast. Je weet dan zeker dat de koelkast zal passen.

Het soort

De nismaten zal al een hoop bepalen voor de grootte van de inbouw koelkast. Daarbinnen kan je nog kiezen voor verschillende soorten inbouw koelkasten. Denk bijvoorbeeld aan een tafelmodel inbouw koelkast, een onderbouw koelkast, een inbouw koel-vriescombinatie en een inbouw koelkast met een vriesvak. Veel inbouw koelkasten hebben één deur, waar koel-vriescombinaties twee deuren heeft voor de twee gedeeltes. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden voor de bevestiging van de keukendeurtjes.

Met of zonder vriezer

Zoals hierboven benoemd, kan je kiezen voor verschillende soorten inbouw koelkasten. Daarbinnen kan je de keuze maken voor of je een vriesgedeelte in de koelkast wilt. Je kunt kiezen voor een vriesvak of een apart vriesgedeelte met een eigen deur. Dat neemt natuurlijk ruimte van het koelgedeelte in beslag, waardoor daar soms niet voor gekozen wordt.

De koelruimte

Omdat de koelkast ingebouwd wordt, zit je vast aan bepaalde formaten. Wel kan de netto inhoud van de koelruimte verschillen tussen verschillende koelkasten van hetzelfde formaat. Let daar daarom goed op. Vervolgens bepaalt het interieur van je koelkast hoe goed je die inhoud kunt benutten. Zitten er bijvoorbeeld verschillende legplanken in, een flessenhouder, deurvakken een groentelades? Wanneer je bijvoorbeeld veel drinkpakken en -flessen in de koelkast hebt staan, is het belangrijk dat je daar genoeg ruimte voor hebt.

Het energielabel

Net als bij de aankoop van veel andere huishoudelijk en keukenapparatuur, is het bij inbouw koelkasten ook belangrijk om te letten op het energielabel ervan. Dat zegt namelijk hoeveel energie het verbruikt om koel te blijven. Het wordt met letters en kleuren aangegeven, waarbij de donkergroene energieklasse met A+++ het zuinigst is. De verkoop van koelkasten met energieklasse A of lager is tegenwoordig niet meer toegestaan, waardoor energieklasse A+ de minst zuinige keuze is.