Waarom je gebruik zou moeten maken van opsluitbanden

Er komt veel bij kijken als je besluit een nieuwe tuin aan te leggen. Bij het aanleggen van een nieuwe tuin is sierbestrating binnen het tuinontwerp van essentieel belang en mag niet onderschat worden. Het is namelijk zo dat sierbestrating op een grote mate bepaald hoe je tuin eruit komt te zien en hoe strak het wordt. Opsluitbanden zijn een bepalende factor binnen sierbestrating. Ze zorgen er namelijk voor dat de stenen of tegels strak tegen elkaar aan blijven liggen. Daarnaast zorgen opsluitbanden ervoor dat er geen kieren en gaten zullen ontstaan. En het biedt een minimale kans dat het geheel verzakt. Je kunt opsluitbanden zien als een begrenzing van je eigen bestrating.

De toepassingen van opsluitbanden

Kijk je naar de toepassing van opsluitbanden dan zijn er veel mogelijkheden. Je kunt ze gebruiken bij het aanleggen van een terras, oprit of bij de paden van je tuin. Deze speciale opsluitbanden zijn verkrijgbaar in diverse soorten, formaten en kleuren. Welke opsluitband je precies moet kiezen is afhankelijk van de toepassing van je bestrating. De regel geldt hoe hoger de druk van je bestrating hoe zwaarder en dikker de opsluitband hoort te zijn. Heb je bijvoorbeeld een oprit met een normale belasting dan kun je het best een opsluitband aanschaffen van 8 x 20 x 100 centimeter. Heb je een terras waar alleen mensen overheen lopen dan voldoet een opsluitband van 5 x 15 x 100 centimeter.

Dit zijn de voordelen van opsluitbanden

Het grootste voordeel van opsluitbanden is ongetwijfeld het voorkomen van gaten, kieren en verzakkingen binnen je bestrating. Maar je moet niet vergeten de opsluitbanden ook je terras of tuin een heel ander en mooier gezicht en uitstraling kunnen geven. Gebruik je rechthoekige opsluitbanden dan geeft dat een moderne uitstraling met strakke contouren. Wil je meer een sierlijke uitstraling dan kun je het beste kiezen voor ronde opsluitbanden. 

Naast opsluitbanden kun je ook betonbielzen of palissadebanden gebruiken

Opsluitbanden worden veel verwerkt in bestrating, maar er zijn ook andere mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken. Je kunt je tuin of terras namelijk ook begrenzen met bijvoorbeeld betonbielzen of palissadebanden. Palissadebanden zijn een op een rij aangesloten steen of beton. Dit zorgt ervoor dat tegels en stenen op hun plek blijven zitten. Deze banden zijn iets hoger dan opsluitbanden en worden veel gebruikt bij lage borders en verhoogde kantopsluitingen. Je kunt op deze manier heel eenvoudig de beplanting van je tuintje afbakenen. Daarnaast staat het heel mooi en stijlvol.