Wat is belangrijk bij het inrichten van je keuken?

Er zijn ongelooflijk veel verschillende manieren om je keuken in te richten, zo wil je natuurlijk dat je keuken praktisch is maar ook dat het mooi is. Maar een keuken is niet goedkoop, dus je moet goed nadenken over wat je wel wilt en wat  je niet wilt. Daarom is het verstandig om even uit te tekenen hoe je het wilt hebben en met kleurcombinaties dat zou zijn. In dit blog ga ik langs de belangrijke punten voor de inrichting van jouw keuken.

De zones van de keuken

Als eerste kijk je naar de indeling van de keuken. De meeste keukens bestaan uit vijf zones, namelijk: 1 De schoonmaakzone, 2 de voorbereidingszone, 3 de kookzone, 4 de voorraadzone en 5 de opbergzone. De kern van deze vijf zones is het kookgedeelte, dat staat meestal centraal en is ook het belangrijkste onderdeel van de keuken. Het verst af van het centrum staat meestal de opbergzone, omdat je deze zone relatief het minst gebruikt. De schoonmaakzone zit meestal onder de wasbak en met de voorraad wordt eigenlijk vooral de koelkast bedoeld.

Het ontwerp

Dat zijn de praktische zaken, maar naast de indeling is natuurlijk ook het ontwerp belangrijk. Zo kun je qua stijl kiezen voor bijvoorbeeld een moderne look of voor een retro look. Je moet ook nadenken over de kleurcombinaties. Zwart en wit kan namelijk prima samen en geel en paars eigenlijk niet. Dan noem ik een wel heel extreme, maar het gaat om het idee. Wat ook heel belangrijk is, is om de juiste deurknop te nemen. Het verschil tussen passende deurgrepen en niet-passende deurgrepen is verrassend genoeg een stuk groter dan je denkt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor hele moderne keukengrepen of voor gewone houten knoppen, die keuze hangt natuurlijk ook samen met welke stijl je graag wilt. Voor het keukenblad geld eigenlijk hetzelfde als voor de keukenknoppen in dit geval.

Een keuken is ook een leefruimte

Een keuken moet ook een prettige plek zijn waar je ’s ochtends je krant kan lezen en een kop koffie kan drinken, dus is het verstandig om dat mee te nemen in het ontwerp. Zo kan je bijvoorbeeld de keukentafel bij het raam zetten zodat je daglicht hebt en naar buiten kunt kijken tijdens het ontbijt. Ook een kookeiland kan zorgen voor extra sfeer in de keuken en in huis en daarbij wordt de keuken dan ook meer een extra leefruimte. Je hebt dus zat opties in de keuken om mee te variëren en het helemaal jouw plek te maken.