Wat is een slimme thermostaat?

Met een slimme thermostaat, ook wel bekend als een aangesloten of communicerende thermostaat, kunt u automatische en programmeerbare temperatuurinstellingen maken op basis van dagschema’s, weersomstandigheden en behoeften aan verwarming en koeling. Sommige Wi-Fi-thermostaten hebben deze geavanceerde functionaliteit, maar niet allemaal.

Waarom niet gewoon een handmatige of standaard programmeerbare thermostaat blijven gebruiken?

Het voordeel van een slimme thermostaat is de mogelijkheid om de patronen van een huishouden te leren en de verwarming en koeling aan te passen aan de tijd dat een huis bewoond is of op het punt staat bewoond te worden. Dit vermindert het gebruik van verwarmings- en koelsystemen wanneer er niemand thuis is gedurende een aanzienlijke periode. Standaard programmeerbare thermostaten besparen alleen energie als ze correct zijn geprogrammeerd. Studies hebben aangetoond dat de meeste residentiële gebruikers ze nooit programmeren, of ze gebruiken de thuisfunctie om de programmering te overschrijven. Volgens een onderzoek uit 2010 van het Lawrence Berkeley National Laboratory heeft 89% van de respondenten zelden of nooit gebruik gemaakt van hun programmeerbare thermostaten om een weekdag- of weekendprogramma in te stellen. Als u een van de weinigen bent die uiterst ijverig zijn in het controleren en gebruiken van hun thermostaat, ziet u misschien geen enorme besparingen door over te schakelen op een slimme thermostaat. Maar de extra voordelen, zoals de wekelijkse en maandelijkse energierapporten en de toegang op afstand die u krijgt met slimme thermostaten, maken de overstap misschien wel goed voor u. Als je een slimme thermostaat besluit te kopen, raad ik u de honeywell thermostaat aan.

Hoe gebruik je een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat wordt net als een gewoon model geïnstalleerd en moet de eerste week of zo handmatig door u worden afgesteld. Als u de thermostaat een paar keer per dag op uw comfortniveau hebt ingesteld (meestal bij het wakker worden, het verlaten van het huis, thuiskomen en naar bed gaan), leert de thermostaat deze voorkeuren kennen en past hij zich automatisch aan. Als uw planning varieert, kan hij zich automatisch aanpassen en u geld besparen op de verwarming en koeling als u niet thuis bent.