Wat zijn de mogelijkheden van bouwstaalmatten?

Bij beton wapenen wordt er met name gebruik gemaakt van matten vervaardigd uit staal. Dit noemt men ook wel bouwstaalmatten of betonstaalmatten. Deze speciale matten zijn gemaakt uit staven die aan elkaar zijn gelast. Je krijgt dan een soort van mazen en kunnen in grootte van elkaar verschillen. Daarnaast kan de dikte van het staal ook verschillen. De wapening moet de juiste grootte en dikte hebben, dit in verband met de functionaliteiten van betonwapening. Het materiaal beton van drukkrachten op die op een bouwconstructie wordt uitgeoefend. Ook zorgt een betonwapening ervoor dat trekkrachten genoeg zullen worden opgevangen. Wat zijn de precieze mogelijkheden van bouwstaalmatten?

Bouwstaalmatten in verschillende vormen verkrijgbaar

Je vindt betonmatten in verschillende diktes en maten. Zo zijn de standaard bouwstaalmatten zoals P, PS en BEC matten heel bekend in de bouwwereld. Er wordt namelijk al een hele lange tijd met deze bouwstaalmatten gewerkt in de bouw. Deze standaard wapeningsnetten zijn bij veel mensen en bedrijven bekend en daardoor is het overal te verkrijgen met ook nog eens een hele gunstige prijs. Het is een massa productie en deze matten zijn meestal overal op voorraad te verkrijgen. 

Hoeveel matten heb je nodig?

Het bepalen van het aantal en type bouwstaalmatten voor je vloerwapening hangt van een aantal zaken af. Zo is onder andere de diameter van de wapening belangrijk, de manier van transport en hoe het zit met de toegankelijkheid van de bouwplaats. Heb je kennis wat de vloeroppervlakte precies is dan kun je de bouwstaalmatten makkelijk bereiken met een bouwstaalmatten calculator, te vinden op internet bij verschillende websites.

Voordelen van bouwstaalmatten op maat gemaakt

In sommige gevallen is een standaard bouwstaalmat niet nodig. Het is mogelijk om bouwstaalmatten op maat te laten maken. Het grote voordeel van bouwstaalmatten op maat is dat je geen overbodige wapeningsstaal overhoudt. Het zal allemaal precies passen en je kunt het daardoor heel efficiënt en goed verwerken en plaatsen op de bouwplaats. Daarnaast is het mogelijk om de maatvoering te laten afstemmen met de transportmogelijkheden.

Hoe zit het met de productie van bouwstaalmatten?De matten worden gemaakt van betonijzer. En dit betonijzer wordt gemaakt van oudere metalen zoals uit koelkasten, auto’s en hekwerken. Deze oudere metalen worden verhit door een hoogoven en van daaruit ontstaat er vloeibare staal. Deze vloeibare staal wordt op z’n beurt omgevormd tot lange rechthoekige staven. Daarna worden de staven weer verhit en krijg je een diameter betonijzer staven. En deze staven kun je werken tot bouwstaalmatten.