Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

Pelletkachels zijn CO2-neutraal, automatisch, gebruiksvriendelijker dan houtkachels en hebben een lage uitstoot van fijnstof. Als zodanig is het succes van de pelletkachel welverdiend. Maar door de gezondheidscrisis zijn ze (misschien tijdelijk) minder competitief geworden.

Wat zijn de voordelen van pelletkachels?

Kostenbesparend, indien gebruikt voor bijverwarming.

Pelletkachels zijn ideaal om tussen de seizoenen door te verwarmen. Als zodanig vertegenwoordigen ze een goede waarde, omdat het gebruik van een kachel voorkomt dat de centrale verwarming opnieuw moet worden opgestart aan het begin van de winter en waardoor deze eerder kan worden gestopt aan het einde van de winter.

Het biedt ook verlichting voor de centrale verwarming tijdens het koude seizoen.

Als de kachel tussen oktober en april een paar uur per dag draait, kost het je € 150 tot € 200 per jaar aan pellets en elektriciteit, en tot € 300 voor intensiever gebruik. Maar verwarming met alleen pellets is niet meer concurrerend sinds de daling van de energieprijzen als gevolg van de corona crisis.

Een kostenbesparende brandstof

De pelletprijzen zijn het afgelopen decennium opmerkelijk stabiel gebleven, terwijl alle andere energiebronnen sterk fluctueren met de markt.

Makkelijk te gebruiken

Vergeet papier, aanmaakhout en lucifers: pelletkachels hebben elektrische ontstekers.

Alle modellen hebben minimaal een thermostaat, waardoor ze automatisch uit- en weer inschakelen. Sommige modellen hebben ook geavanceerde functies: programmeren, afstandsbediening, bediening via smartphone / internet en meer.

Uitstekende prestatie

Het rendement van een kwaliteits pelletkachel kan meer dan 90% bedragen. Dus slechts 10% van de energie in de pellets gaat verloren in de schoorsteen. Dat is meer dan een klassieke houthaard, waarvan het rendement slechts 40 tot 50% bedraagt ​​(60 tot 80% voor recente hoogrendementskachels) veel meer dan een open haard, die een rendement heeft van slechts tussen de 5 en 15%.

Een traditionele schoorsteen is niet nodig

Voor je pelletkachel heb je geen schoorsteen met een goede afvoer nodig: rook wordt naar buiten afgevoerd door geforceerde ventilatie via een buis van 80 tot 120 mm, verticaal of horizontaal geplaatst. De buis kan er zelfs een bocht in hebben. De kachel kan daardoor vrijwel overal worden geïnstalleerd, tegen of nabij een buitenmuur en stopcontact of onder een plafond.