Zijn kattenluiken gevaarlijk?

Als je een kat hebt, is een van de vragen die je je moet afvragen of je een kattenluik wilt installeren of niet. Kattenluiken worden meestal in de achterdeur geïnstalleerd en worden door uw kat gebruikt om het huis binnen te gaan en te verlaten. Een kattenluik geeft je kat gemakkelijk toegang tot de buitenlucht. De vrijheid die een kat nodig lijkt te hebben.

Bij het installeren van een kattenluik moet met veel dingen rekening worden gehouden. Een van de beste kattenluiken is een kattenluik met daarin een microchipleesapparaat, omdat dit voorkomt dat andere katten uw huis binnenkomen. In dit artikel bespreek ik kattenluiken in detail en hun voor- en nadelen.

Een optie is om een ​​gewoon kattenluik aan te schaffen (2-weg handleiding), zodat de kat kan komen en gaan wanneer hij wil. Dit kan een groot voordeel zijn, vooral als je de hele dag niet thuis bent, en wilt dat uw kat naar binnen en buiten kan gaan wanneer hij wil. Een groot nadeel is echter dat er geen manier is om te voorkomen dat andere katten en dieren toegang krijgen tot je huis. Je kunt het luik echter wel op slot doen, zodat je enige controle hebt over het komen en gaan van je kat, vooral ’s nachts.

De oplossing is een magnetisch kattenluik

Magnetische kattenluiken werken door alleen toegang toe te staan ​​aan een kat met een magnetische halsband, dus dit zou moeten voorkomen dat zwerfkatten toegang kunnen krijgen tot uw huis. Een groot nadeel van dit systeem is echter dat als een van de buurtkatten dezelfde magnetische halsband draagt, ze ook toegang kunnen krijgen tot je huis.

Maar zelfs voor dit nadeel is er weer een oplossing. Dat zijn kattenluiken met microchips. Een kattenluik met microchip kan worden gebruikt om te voorkomen dat ongewenste dieren je huis binnenkomen. Het werkt door de microchip in de vacht van de kat te scannen, zodat allen je eigen kat toegang heeft.

Waarom zijn kattenluikjes met microchips beter?

Elke microchip heeft een uniek nummer, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat een andere kat via het  kattenluik toegang krijgt tot je huis. Als een andere kat je huis binnenkomt, kan je kat erg overstuur raken omdat hij het gevoel heeft dat andere katten zijn territorium binnenkomen.

Onze conclusie is dat kattenluiken niet gevaarlijk zijn en ongewenste binnendringers buiten kunnen houden, mits je een goed kattenluik koopt met chip of magneet. Tips nodig waar je zo’n kattenluik kunt kopen? Bij Staywell.nl