Zo kom je van een te hoge luchtvochtigheid af

Zo kom je van een te hoge luchtvochtigheid af

Een te hoge luchtvochtigheid in huis is om een hoop verschillende redenen onwenselijk. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je hiertegen kunt doen. Ik vertel je graag wat meer over de problemen van een te hoge luchtvochtigheid en natuurlijk de oplossing: luchtbehandeling.

De problemen van een te hoge luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid kan veel problemen opleveren in huis. Zo kan er veel condens vormen en kunnen er schimmels gaan groeien. Sommige schimmels kunnen erg gevaarlijk zijn en gezondheidsproblemen opleveren. Daarnaast kost het meer energie om een ruimte te verwarmen die een hoge luchtvochtigheid heeft. Daarom is het van belang om hier iets aan te doen.

Zelf ventileren

Een oplossing kan zijn om zelf veel te ventileren in huis. Dit kun je doen door vaak de ramen en deuren open te zetten. Dit is zeker iets wat je moet doen nadat er veel mensen op visite zijn geweest, bij het koken of na het douchen, maar dit is geen ideale oplossing voor een groter vochtprobleem.

Luchtbehandeling

Een luchtbehandeling is een betere optie om de lucht in je huis voortdurend te verversen en de luchtvochtigheid omlaag te krijgen. Er zijn hier een paar opties voor. Er is bijvoorbeeld keuze uit een iAT of een CTA-systeem. Beide opties zijn erg laag in verbruik waardoor je juist geld kunt besparen op de energierekening doordat het verwarmen van een woning veel efficiënter is met de juiste luchtvochtigheid.

 Een iAT is een goedkopere optie die één ruimte kan behandelen. Dit is erg handig als je maar een specifieke ruimte hebt met veel problemen. Dit systeem kan ook prima in een slaapkamer gebruikt worden omdat het erg stil is.

Voor grotere problemen ben je beter uit met een CTA-luchtbehandelingssysteem. Dit is een systeem wat voortdurend de vochtige lucht uit je huis weg haalt en volledig ververst met gefilterde buitenlucht. Zelfs allergenen en vervuilende stoffen worden hiermee dus uit je huis gefilterd.